torstai 3. lokakuuta 2013

Elokuva- ja kurpitsailta

Pikku A sai mahtavan idean Pikku kakkosesta. Pidetään elokuvailta niin, että kokataan ensin ja sitten syödään elokuvaa katsellessa perunalastuja ja pitaleipää. Sopihan se. Äiti ideoi lisäksi vielä omena-kaurahyveen, koska omenia oli jäänyt jäljelle siitä satsista, minkä olimme viime jalkapallotreenien jälkiruuaksi vieneet. Mutta ensin piti keksiä puuhaa päiväksi, mikä pojilta onnistui nopeasti: koristellaan kurpitsoita! (Lopussa ruokaohjeita ja poikien askarteluja.)

Pääkalloja ja kurpitsapäitä


Haamut nousevat haudoistaan kuun lopussa, huu-uu.
Haimme innostusta kurpitsahommaan kävelyltä. Katselimme ihmisten pihoja, joista napsin muutamia kuvia. Halloween tuntuu olevan jo kovaa vauhtia tulossa, vaikka se on vasta kuun lopussa. Poikien kurpitsaintoilu vahvistui kävelyreissulla entisestään, kun erään talon piha oli koristeltu tai kammoiteltu luin ja hautakivin. Toisen talon ovella oleva noita puolestaan nauraa kaakatti ja toivotti hyvää halloweenia käkättäen. Hui, kauhistus!

Lempeitä variksenpelättimiä kukkaskoristein.
Ei muuta kuin kotiin askarteluhommiin. Pojat piirtelivät kurpitsoihin, ja minä koversin reiät. Sitten tehtiin vanhoista pölyräteistä kummitukset kiikkumaan pihalle. Iso A neuloi ihan itse kummituksen kiinni oksaan. Vielä tarvittiin kynttilät isojen kurpitsojen sisälle ja elokuva katsottavaksi. Askeleet siis kohti kirjastoa ja aasialaista sekatavarakauppaa.

Jättipersikalla New Yorkiin


Poikien hurjat kurpitsapäät parvekkeen tolppien päällä.
Pojat halusivat näyttää Pikku kakkosesta iPadiltä, miten pitaleivät ja perunalastut tehdään. Kokkailin ohjelman varsin viitteellisten ohjeiden mukaan. Perunalastuista tuli liian rasvaisia ja pitaleivistä turhan leipäisiä, ei onttoja. Omena-kaurahyveen kanssa onnistuin parhaiten. Iso A tunki leivän sisään juustoraastetta, kinkkua ja ketsuppia ja Pikku A vain ketsuppia, vaikka tarjolla olisi ollut lisäksi fetaa, basilikaa, sipulia, tomaattia, metvurstia ja kaalinlehtiä. Ruokajuomana oli paikallinen omenasiideri eli tuoreista omenoista puristettu mehu ilman lisäaineita.

Isi tuli töistä ja viritti elokuvan käyntiin: James and the Giant Peach eli "Jaakko ja jättipersikka", jota suositteli yksi perheenäiti kirjastossa sanoilla "meidän lapset ja isäkin tykkäsi siitä". Tarina perustuu englantilaisen Roald Dahlin kirjaan. Mukaansatempaavassa elokuvassa on sekä animaatiota että oikeita näyttelijöitä, jotka ovat erinomaisia. Elokuva ei ole liian jännä ainakaan kouluikäisille. Ensi yönä nähdään, hyppivätkö pojat yöllä äidin ja isin viereen... ja ovatko syynä jännät, tuikkivat kurpitsat parvekkeellamme vai elokuvan tätipahikset.

Linkkejä ja reseptejä


Poikien hyvää halloweenia.
Halloween-tietoutta http://fi.wikipedia.org/wiki/Halloween
Halloween-reseptejä http://www.yummly.com/recipe/external/Chocolate-peanut-butter-jack-o-lantern-cookies-304751
Kirjailija Roald Dahl http://www.roalddahl.com/

Pitaleivät (viitteellinen ohje)

Pari desiä kädenlämpöistä vettä
Pari teelusikallista sokeria
Teelusikallinen suolaa
Viitisen desiä vehnäjäuhoja
Pussillinen kuivahiivaa
Lorauksia öljyä

Vaivataan käsin ja jätetään liinan alle huilaamaan vajaaksi puoleksi tunniksi. Sitten vaivataan hyvin ja leivotaan reilun kämmenen kokoisia lituskoja kaulinta hyödyntäen. Paistetaan lituskat 250 asteessa niin kauan, että ne ovat kypsän näköisiä, ehkä kymmenisen minuuttia. Hiivan pitäisi tehdä leipäsistä onttoja noin kuumassa uunissa.

Perunalastut

Kuoritaan pari perunaa
Vedellään juustohöylällä perunasta lastusia
Loraus öljyä lastusten joukkoon
Suolaa ja paprikajauhetta mausteeksi, ehkä myös valkosipulijauhetta

Paistetaan 225 asteessa ainakin vartti. Pitää seurata, etteivät tule liian tummiksi.

Omena-kaurahyve

Kuoritaan kolme omenaa, lohkotaan ne ja laitetaan voideltuun laakeaan vuokaan.
Sulatetaan 50 grammaa voita (tai margariinia) ja sekoitetaan joukkoon puoli desiä sokeria ja kaksi desiä kaurahiutaleita. Kaadetaan seos omenalohkojen päälle. Paistetaan 20 minuuttia 200 asteessa. Tarjoillaan sellaisenaan tai jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti