perjantai 18. lokakuuta 2013

Kurpitsa- ja banaanireseptejä

Kokosin tähän muutaman sesonkiin sopivan periamerikkalaisen ruokareseptin. Vain kaksi ensimmäistä olemme vasta tehneet, mutta muitakin erittäin suosittuja reseptejä aiomme testata. Mittana käytetty kuppi on lähes 2,5 dl (noin 2,4), mikä olkoon avuksi kokkkauksessa. Hyvä lukija, voit laittaa palautetta resepteistä ja kommentoida! Bon appétit!

(Lisäys 31.10.13: Kaikki muut reseptit on nyt testattu paitsi banaani-pähkinärulla.)

(Lisäys 31.10.13: kurpitsa-juustokakku on nyt testattu, nam!)

(Lisäys 20.10.13: Nyt on kokattu ja syöty kurpitsapiirakka - suosittelen.)

Banana bread


Banaanileipä on nimestään huolimatta ennemminkin kakku. Etsin reseptin käsiini, kun Irvingin kirjassa Last Night in Twisted River (ks. blogiteksti 21.8.13) eräs kokki leipoi sitä usein tukkijätkille. Tämän herkullisen ja ruokaisan kakun teko on helppoa. Tästä tulee perheemme syyssuosikki porkkanakakun rinnalle!

2 kuppia vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl leivinsoodaa
1/4 tl kanelia
(1/8 tl muskottipähkinää)
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa, vatkattua
1,5 kuppia banaania, muusattua
1 kuppi sokeria
0,5 kuppia öljyä, sulatettua voita tai margariinia
1/4 kuppia saksanpähkinöitä, murskattuja
(pähkinäkuorrute)

  • Voitele uunivuoka (esim. 20x20x5 cm) valmiiksi.
  • Yhdistä kulhossa jauhot, leivinjauhe, sooda, kaneli, muskotti ja suola. Tee keskelle syvennys.
  • Sekoita munat, banaanimössö, sokeri ja rasva. Kaada seos jauhosyvennykseen ja sekoita. Lisää pähkinät. Kaada seos uunivuokaan.
  • (Jos haluat, voit tehdä pähkinäkuorrutteen näin: Sekoita keskenään 1/4 kuppia fariinisokeria ja 3 rkl jauhoja. Nypi joukkoon 2 rkl voita. Ripottele rouhe kakun päälle.)
  • Paista n. 175 asteessa 40 - 60 min. Paistoajan puolessa välissä laita leivinpaperi kakun päälle, jottei se tummu liikaa. Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä hammastikulla kakkua. Jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on valmis.
  • Anna kakun rauhoittua n. 10 min ja irroita se sitten vuuasta. Jätä jäähtymään. Kääri kakku esim. kelmuun ja laita jääkaappiin kiinteytymään yön yli ennen, kuin leikkaat kakkua.

Kurpitsa-(katkarapu)keitto


Täällä on kurpitsoita myynnissä joka paikassa ja niitä on Halloween-koristeina kuisteilla. Siitä innoittuneena tein tämän maukkaan keiton, josta voi halutessaan kehitellä erilaisia versioita. Katkaravut voi jättää pois, myös maidon. Omenan voi lisätä joukkoon ja currya vähän päälle. Tässä on alkuperäinen, yksinkertainen resepti nopean keiton tekoon.

2 sipulia, silputtu
2 porkkanaa, paloiteltu
(1 rkl korianteria, tuoretta silppua)
2 tl inkivääriä, tuoretta raastettua (määrän voi puolittaa)
1/2 tl maustesekoitusta, esim. erilaisia pippureita
2 valkosipulinkynttä, murskattu
2 rkl voita tai margariinia
400 g kanalientä TAI kanaliemikuutio ja vettä
425 g kurpitsaa (oranssin kurpitsan paloja tai purkkikurpitsaa)
1 kuppi maitoa
225 g esikeitettyjä pakastekatkarapuja (kovat pyrstöpalat pois, jos niitä on)
Hapankermaa tai jogurttia
Ruohosipulia

  • Kuumenna sipuleita, porkkanoita, korianteria, inkivääriä, maustesekoitusta, valkosipuleita ja tuoreita kurpitsoita kuumassa voissa kannen alla 10 - 12 min, kunnes ne ovat pehmenneitä. (Huom. Jos käytäyt purkkikurpitsoita, lisää ne vasta samaan aikaan kuin maito.) Sekoita välillä.
  • Lisää kanaliemi tai vettä ja kanaliemikuutio. Keitä, kunnes kasvikset ovat täysin pehmeitä sauvasekoittajalla soseuttamista varten. Soseuta keitto.
  • Lisää maito ja katkaravut. Kuumenna.
  • Tarjoa keitto. Lisää annoksiin nokareet/loraukset hapankermaa tai jogurttia. Lisää ruohosipulisilppua päälle.
Vinkki: Kun kuorit isoa kurpitsaa, leikkaa ensin ns. hattu ja pohja pois. Voit pitää alla pehmeää pyyhettä, jottei kurpitsa heilu ja veitsi lipeä. Tämän jälkeen kuoriminen veitsellä on helppoa, koska kurpitsa pysyy hyvin paikallaan.

Banaani-pähkinärulla (näyttää kääretortulta)


4 munaa
1/2 kuppia vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 tl leivinsoodaa
Annos kerma-juustotäytettä: 300 g tuorejuustoa, 0,5 kuppia sokeria, 2 rkl maitoa (ohje jäljessä)
1/2 tl vaniljaa tai vaniljasokeria 2 tl
1/3 kuppia sokeria
1/2 kuppia banaanimössöä
1/2 kuppia murskattuja saksan- tai pekaanipähkinöitä
1/2 kuppia sokeria
Annos tuorejuustokuorrutetta: 85 g tuorejuustoa, 1 tl vaniljaa, 2 kuppia tomusokeria, 1 - 2 rkl maitoa (ohje jäljessä)

  • Erottele munankeltuaiset ja anna olla huoneenlämmössä 30 min. Voitele 30x30 cm:n vuoka tai laita pellille leivinpaperi ja voitele se.
  • Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda keskenään kulhossa.
  • Valmista tuorejuustotäyte: Yhdistä 300 g tuorejuustoa ja puoli kuppia sokeria ja vatkaile pehmeäksi. Lisää yksi muna ja 3 rkl maitoa ja sekoita lisää. Levitä täyte voideltuun pannuun.
  • Vatkaa munankeltuaiset ja vanilja, kunnes seos muuttuu kovaksi ja sitruunanväriseksi. Lisää vähitellen sokeria 1/3 kuppia, sekoita hyvin. Lisää banaanit ja pähkinät.
  • Pese hyvin vatkainpäät. Vatkaa nyt valkuaiset, kunnes ne alkavat tulla kovemmiksi. Lisää vähitellen joukkoon 1/2 sokeria, kunnes muodostuu kovaa vaahtoa. Sekoita keltuais- ja valkuaisvaahdot keskenään ja sitten sekoita mukaan myös jauhoseos varovasti. Kaada nyt tämä seos jo pannulla olevan tuorejuustoseoksen päälle.
  • Paista 190 asteessa 15 - 20 tai kunnes kakku on kypsä eli tuntuu painaessa joustavalta. Kumoa kakku heti vuuasta tai irroittele leivinpaperin päältä. Rullaa kakku lyhyestä päästä hyödyntämällä leivinpaperia tai liinaa. Anna kakun jäähtyä.
  • Valmista kuorrute: Yhdistä tuorejuusto, vanilja ja vatkaa löysäksi. Vatkaa vähitellen sekaan sokeri ja maito. Kuorruta kakku. Päälle voi vielä ripotella pähkinämurua.

Kurpitsapiiras


Näitä myydään kaupoissa ja tarjoillaan ravintoloissa näin syksyisin. Hyvää! Vielä en ole testannut tätä itse, mutta ohje on tosi suosittu. Lisäys 20.10.13: Nyt on tehty ja hyvää tuli. Kokeile kuumana vaniljajäätelön kanssa, nam.

1 annos voitaikinaa: 1 1/4 kuppia vehnäjauhoja, 1/4 tl suolaa, 1/3 kuppia kiinteää voita, 4 - 5 rkl kylmää vettä (ohje jäljessä)
425 g purkkikurpitsaa tai pehmeäksi keitettyä ja mössättyä kurpitsaa
1/2 kuppia sokeria
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/4 tl muskottipähkinää
2 kananmunaa
3/4 kuppia maito-kermaseosta tai maitoa

  • Voitaikinan valmistus: Sekoita jauhot ja suola. Nypi joukkoon voi. Lisää vettä ja haarukkaa sekoittamiseen. Muodosta taikinasta pallo. Hieman jauhoisella alustalla litistä taikinasta pyöreä levy. Laita levy pyöreään piirakkavuokaan (n. 23 cm). Ylös nousevat reunat voi poimuttaa kauniisti.
  • Yhdistä kulhossa kurpitsat, sokeri, kaneli, inkivääri ja muskotti. Lisää vatkatut munat ja sekoita kevyesti puuhaarukalla.
  • Laita piirakkapohja uunitasolle ja kaada varovasti täyte piirakkapohjan päälle.
  • Peitä piirakka foliolla, ettei se tummene liikaa. Paista 190 asteessa n. 25 min. Irrota folio ja paista vielä n. 25 min tai enemmän. Kypsyys on hyvä, kun hammastikkun/veitseen ei tartu piirakkaa. Anna piirakan jäähtyä. Sitten suojaa ja laita jääkaappiin kahden tunnin sisällä.

Kurpitsa-juustokakku


Tämä ohje on 70-luvulta, mistä lähtien resepti on ollut amerikkalaisten yksi suosikki.

1 1/2 kuppia Digestiivi-keksimuruja (tai kuivatun pullan muruja)
1/3 kuppia sokeria
3 rkl sulatettua voita
500 g tuorejuustoa
1 kuppi maito-kermaa
400 g purkkikurpitsaa tai pehmeäksi keitettyä mössättyä kurpitsaa
3/4 kuppia sokeria
3 rkl jauhoja
1 1/2 tl vaniljaa tai vaniljasokeria 2 tl (huom. kokonaissokerimäärä)
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl muskottipähkinää
1/4 tl suolaa
4 munaa
225 g hapankermaa
2 rkl sokeria
1/2 tl vaniljaa tai vaniljasokeria 2 tl

  • Yhdistä murut, 1/3 kuppia sokeria ja sulatettu voi. Painele irtoreunaisen vuoan pohjalle ja kuumenna uunissa 160 asteessa n. 5 min.
  • Tee täyte. Vatkaa tuorejuusto, maito-kerma, kurpitsasose, 3/4 kuppia sokeria, jauhot, vanilja, kaneli, inkivääri, muskotti ja suola, kunnes seos on pehmeä. Lisää munat ja vatkaa ne hyvin sekaan.
  • Kaada täyte pohjan päälle. Paista 165-asteisessa uunissa n. tunti tai kunnes keskusta ei hölly kevyesti heilautattaessa.
  • Yhdistä hapankerma, 2 rkl sokeria ja vanilja. Levitä juustokakun päälle. Paista vielä 5 min.
  • Jäähdytä kakkua 15 min. Irrota kakku varovasti veitsellä reunoista ja anna jäähtyä puoli tuntia. Irrota vuoan reuna. Anna jäähtyä vielä tunti. Peitä ja anna olla jääkaapissa 4 - 24 tuntia. Säilyy kolme päivää jääkaapissa, jollei ennen sitä olla ehditty jo syödä...

Banaani-marjasmoothiet ja pirtelöt


Jogurttia, banaania ja marjoja tehoisekoittimessa tai sauvasekoittimella mössöksi ja juomaan. Pirtelön saa vaihtamalla jogurtin jäätelöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti