maanantai 7. lokakuuta 2013

Syksyn värejä Finger Lakesilla

Finger Lakesin syysmaisemia Seneca-järven suuntaan. Seneca on muuten myös intiaanikieli.

Lauantaiaamuna oli tarkoitus lähteä pelaamaan jalkapalloa ja sen jälkeen viikonloppureissulle Finger Lakesille eli "Sormijärville". Mutta vettä satoikin kuin aisaa, ja sähköt olivat menneet poikki. Hellan kello näytti puoltayötä. Kaiken lisäksi kännykästäni oli loppunut akku, jota mies lähti autoon latailemaan, jotta saisin tietää, onko tullut tekstiviestiä jalkapalloharjoitusten peruuntumisesta. Päätimme silti olla menemättä treeneihin ja suunnata kohti kaakkoa. IPadilla pääsimme nettiin tekemään ilmoituksen sähkökatkosta ja huomasimme, että energialaitoksen kartan mukaan sähköt näyttivät olevan poikki ainakin ydinosassa kaupunkia.

Vesiputouksia ja rotkoja


Vesi on tehnyt rotkon aikojen saatossa.
Finger Lakesin järvi nimeltä Seneca ja sen eteläpään kaupunki Watkins Glen olivat määränpäämme. Matkanvarrella ihailimme kauniita syysmaisemia. Perillä kaikki hotellit, motellit ja vastaavat olivat tupaten täynnä, mikä oli kyllä tiedossamme. Kokeilimme onnea ja kysyimme yhdestä motellista yösijaa. Saimme viimeisen jäljellä olevan huoneen.

Lähdimme seikkailemaan paikalliseen state parkiin eli luonnonpuistoon, joka oli erittäin kaunis. Putouksia, luolia, jyrkänteitä, romanttisia portaita, syksyn lehtiä ja metsän tuoksua. Pojat kävelivät innokkaasti ja keräsivät erikoista liuskekiveä, jota irtoili kalliosta. He olivat ylpeitä, että olivat ottaneet kumisaappaat jalkaan, sillä lätäköitä ja liejua riitti. Yllättävän monet patikoijat olivat pikku kengissä ja leningeissä romanttisella kävelyllä.

Yksi monista putouksista ja hiljaiset portaat.

Talonrähjiä ja laatuviinejä


Mutta se hotellihuone... Ei käynyt todellakaan onni. Hirveän kallis suhteessa karseaan tasoon. Huoneessa haisi homeen ja pesuaineen hajujen yhdistelmä. Ilmastointilaite haisi vielä pahemmalle, eikä sitä siksi voinut käyttää, vaikka yöllä oli kuuma, vaan piti käydä ovea aukomassa. Itse asiassa monet kaupungin niin sanotut hotellit olivat tosi kehnon näköisiä. Tuntui, että siellä oli sellainen kulttuuri valloillaan, että rahat pois ja hällä väliä. Vain yksi hotellin näytti hyvältä ja niin sen hintakin (300 dollaria yö). Asuintalotkin olivat melko huonokuntoisia.

Autiotaloja riitti pitkin matkaa. Sääli tätäkin pytinkiä.
Paluumatkalla järven itäpuolella näkyi paljon trailer/mobile houseja eli parakkimaisia taloja. Ja erittäin hyvin hoidettuja viiniviljelmiä. Niitä vilisi ohi. Järven pohjoispäähän tultaessa maiseman yleisilme muuttui. Viiniviljelyksiä ei enää näkynyt eikä ränsistyneitä talojakaan yhtä paljon kuin etelämpänä.

Leikkiä ja TripAdvisor


Kävimme Rochesterin leikkimuseossa National Museum of Play, joka oli valtavan suuri. Siellä oli Lego-juttuja, supersankareita, aidon oloinen leikkiruokakauppa, merirosvolaivoja, taikahuoneita, tieteellisiä testilaitteita, kirjoja, askartelupisteitä... vaikka mitä. TripAdvisorissa netissä oli täydet pisteet kävijöiltä, enkä yhtään ihmettele, sillä lapset selvästi viihtyivät. Toisaalta se museopuoli jäi vähän sivuseikaksi, eikä missään tullut ilmi mediakriittisyyttä. Paikka oli enemmän huvipuisto kuin museo.

Mitä tältä reissulta opimme? Haista hotellihuone ensin, ennen kuin otat sen. Lue netistä TripAdvisorin vinkit. - Niitä arvosteluja olemme kyllä aiemmin lukeneet muttemme tätä reissua varten. Länsirannikon suunnalla oli aivan eri taso kuin tässä osavaltiossa. Eli ei pidä yleistää, jos jossain osavaltiossa kaikki motellit ovat hyvätasoisia, niin muuallakin Yhdysvaltoja olisi näin. Seuraavana pitkänmatkan reissukohteena lienee Florida...

Linkkejä


Finger Lakes -turisti-infoa http://www.fingerlakes.org/
Senecan seutu http://www.fingerlakes.com/seneca
Watkings Glen State Park http://nysparks.com/parks/142
Vesiputouskuvia http://www.gowaterfalling.com/waterfalls/watkins.shtml
National Museum of Play http://www.museumofplay.org/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti