torstai 10. lokakuuta 2013

Poikien arjen hetkiä

Eilen ihmettelimme suloisia tassun jälkiä pikku A:n hoitopaikan portin luona. Opettaja kertoi, että jäljet olivat pesukarhun, ja yhdessä totesimme, että ne muistuttavat pikkuisen lapsen käden jälkiä. Pesukarhu on ilmeisesti käynyt roskiksen luona ja tassutellut leikkipihan puutarhaan. Kotona katsottiin tietokoneelta, miltä se pesukarhu näyttää. Poikien mielestä söpöltä.

*****

Iso A on paljon miettinyt muistiin liittyviä asioita. Eilen hän kuvasi asiaa jotenkin näin: "Mulla on pään sisällä sellainen pussi ja siinä on se asia. Siellä pussissa näkyy sen auton kuva, jota minä mietin. Audi R5..." Mietin, tarkoittaako hän sillä pussilla samanlaista ajatuskuplaa, joita hän on nähnyt Aku Ankassa. Vai muistuttaisiko muoto eskarin pyöreäreunaisia papereita?

*****

Iso A oli piirrellyt eskarissa jonkin taisteluhelikopterikuvan, jonka päälle hän oli kirjoittanut: FIRFKRT - AARO. Kysyin häneltä, mitä siinä lukee, ja vastaus oli FIROUFÄKTOR. Sillä hän oikeastaan tarkoittaa HEROFACTOR-sanaa, joka on englantia ja tarkoittaa jotain sankaritekijää tai ukkelia. Hienosti oli siis poika miettinyt kirjainten paikkoja. Toiseen paperiin hän oli kirjoittanut AUI eli AUDI. Onpas jännää tuo lukemaan ja kirjoittamaan opettelu!

*****

Pikku A mietti, miten joulupukin tontut voivat osata tehdä kaikkea: Legoja ja Batman-asuja. Ja miten iso lelutehdas joulupukilla oikein onkaan? Iso A mietti, onko sama pukki joka paikassa? Aiheesta on tullut keskustelua, koska täälläpäin maailmaa pullea joulupukki tunkee itsensä savupiipun läpi ja tiputtaa lahjat takan reunalla oleviin sukkiin. On se kummallista!

*****

Pikku A sai kehuja hoidossa eräältä miesopettajalta, kun hän oli niin hienosti osannut naulata naulan vasaralla loppuun asti. Voimaa ja tarkkuutta siis löytyy. Itse asiassa pikku A:lla tuo voimansiirto toimii hyvin, mikä näkyy esimerkiksi silloin, kun hän heittää amerikkalaista jalkapalloa. Voima lähtee lantiosta, vartalo kiertyy ja heitto lähtee oikein. Tuleva pesäpalloilija...

*****

Iso A oli yllättänyt opettajan maalaustaidoillaan eskarissa. En ole vielä nähnyt maalausta, mutta veikkaanpa, että se liittyy hyviksiin ja pahiksiin.

*****

Keskiyöllä iso A puhelee unissaan, viimeksi jotain tyynystä. Pikku A puolestaan juoksee usein aamuyöstä äidin ja isin viereen. On nähnyt kuulemma pahaa unta, mutta enempää hän ei kerro. Luultavasti niitä hyviksiä ja pahiksia.

*****

Pojat ovat miettineet monelaisia asioita: Voisimmeko antaa pullojen sijaan pullonkerääjille rahaa? Onko köyhillä seteleitä? Voiko lapsi olla köyhä? Käykö köyhä koulua? Mitä salama on? Miksi pitää kuolla? Miten kauan joutsen elää? Miksi Suomessa mainostetaan tupakkaa mutta täällä ei? Miksi täällä ihmisten päässä on huumetta? Onko tuo vuori yhtä korkea kuin Mount Everest? Miten paljon on kymmenen sataa? Onko Bugatti kalliimpi kuin Ferrari? Onko koulukaveri intiaanipoika, jos hänen iso-iso-isovanhempansa ovat olleet intiaaneja? Onko vielä intiaaneja? Miksi sotilaat ottivat intiaaneilta maata? Kummalla on parempi näkö: pöllöllä vai kotkalla? Hyviä kysymyksiä, mutta äidin ja isin tarjoamat vastaukset ovat vähän niin ja näin.

-----

P.S. Jossain vaiheessa kirjoittelen blogiin amerikkalaisia ruokaohjeita. Muutamia on tullut testattua, kun lainasin yhden reseptikansion kirjastosta.

4 kommenttia:

  1. Pojat ovat poikia :) Autot, Legot, hyvikset ja pahikset... näistä saamme kuulla täällä Tampereellakin! FIROUFÄKTOR seikkailee leikeissä myös ja parasta on asiaan kuuluva "sankari"äänensävy :) Olemme saaneet vastailla myös joulupukkiin/tonttuihin ja intiaanien olemassaoloon liittyviin kysymyksiin. Tänään myös keskustelimme avaruudesta: Onko Suomessa avaruus? Entä Saturnuksen renkaat? Liikkuuko Aurinko? :)

    VastaaPoista
  2. Heippa, pikku A:n kummi, oletan...

    "Ja mitä avaruuden jälkeen tulee?" "Miten pitkään luvut jatkuvat?" Näihinkin kysymykseen saat vastata kohta. Lasten ajattelu ja filosofia on huikeaa, jos kysyt heiltä ensin, mitä he itse ajattelevat vastauksen olevan.

    Pikku A:n mielestä aurinko seurasi meitä kerran, kun menimme jalkapalloharjoituksiin. Siellä se vilkkui talojen välissä. Hmm, seurasikohan aurinko vain meitä....?

    Terveisiä sinnepäin pikku pohdiskelijalle!

    K

    VastaaPoista
  3. Tenavat kysyy jossain vaiheessa minne ihmiset menevät kun he kuolevat. Pohdin ensimäisellä kerralla vastausta tosi pitkään ennen kuin tajusin pyytää kysymykseen tarkennusta. Kysymys ei yleensä (tilaston N=2) koskekaan metafysiikkaa, sielua tms. vaan ihan logistiikkaa, minne ruumis joutuu. Siihen onkin helpompi vastata!

    VastaaPoista
  4. On pienelle kova paikka tajuta ihmisten - myös itsen - kuolevaisuus. Sitten kun kuolee, menee maahan, siitä kasvaa puu... Tällaisia ajatuskulkuja täällä.

    K

    VastaaPoista