sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Arkkitehtuurin kertomaa

Hotel at Lafayette Buffalo halloween-tunnelmissa, huom. maissinkorret.

Kävimme arkkitehtuuripäivillä tutustumassa Hotel at Lafayetteen, joka kuuluu Yhdysvaltain historiallisten rakennusten rekisteriin. Rakennuksen tarinan kautta avautuu näkymiä eri henkilöiden elämäntarinoihin, jotka kietoutuvat Buffalon ja Yhdysvaltain historiaan. Kiehtovaa!

Arkkitehti tiesi arvonsa


Lentokoneen metallia ja istuinten nahkaa.
Hotellin suunnitteli arkkitehti Louise Bethune (nainen) ja rakennustyöt alkoivat katkonaisesti rahoitusongelmien takia 1900-luvun alkaessa. Valmistumisensa aikoihin 1920-luvulla hotelli oli yksi Yhdysvaltain moderneimpia hissien, huoneisiin tulevan veden ja huonepuhelimien takia. Hotelli on pääasiassa tyyliltään ranskalaista renessanssia, johon myöhemmin on lisätty art decoa.

Buffalon kukoistuskauden jälkeen hotelli oli hylättynä ja kodittomien ja alkoholistien yömajanakin. Viime vuosina rakennusta on restauroitu paljon ja entistä loistoa on saatu takaisin. Nykyään hotellin sisustuksen muotokieli ja materiaalit viittaavat myös hävittäjälentokoneisiin, joita Buffalossa aikanaan rakennettiin kymmeniä tuhansia.
Hienoja yksityiskohtia, hyvin restauroitu.

Arkkitehti Bethune oli muuten sitä mieltä, että työstä pitäisi maksaa sama palkka, oli tekijä mies tai nainen. Siksi hän ei osallistunut Chicagossa järjestettävään Maailman Kolumbus-näyttelyyn 1891, jossa naisten arkkitehtuuripalkinto oli mitätön 1 000 dollaria miesten 10 000 dollarin palkintoon verrattuna.

Sotasankari tuli Ranskasta


Hotellin seinällä: Lafayette ja Washington karttojen äärellä.
Hotellin nimi Lafayette tulee ranskalais-yhdysvaltalaisen sotasankarin mukaan. Marquis de Lafayette (1757 - 1834) oli nuori ranskalainen aristokraatti, jolla oli tärkeä rooli sekä Ranskan että Amerikan vallankumouksissa. Hän halusi vapaaehtoisesti osallistua Amerikan vallankumoukseen (1775 - 1783), jossa hän lopulta johti menestyksekkäästi armeijan joukkoja brittejä vastaan ihailemansa presidentti George Washingtonin alaisena. Lafayette kävi välillä Ranskassa, jossa hän yhdellä reissulla joutui kotiarestiin ja toisella julistettiin sankariksi. Hän pystyi junailemaan merkittävästi tukea Amerikalle Ranskanmaalta. Presidentti Washington kutsui Lafayettea pojakseen.

Lafayetten nimi näkyy monissa paikoissa ympäri Yhdysvaltoja. Buffalossa hotellin lisäksi yksi katu ja yksi aukio on nimetty Lafayetten kunniaksi.

Buffalo uuteen kukoistukseen


Hotellin rakennustöiden alkaessa vuonna 1901 oli Buffalossa myös Pan American Exposition -maailmannäyttely. Buffalo valittiin kohteeksi hyvien rautatieyhteyksien ja koon takia. Näyttelyssä tuotiin esiin nykyaikaisia teknisiä uutuuksia, jotka liittyivät sähköön, kuten vesivoimalla tuotettu valaistus. Näyttely muistetaan kuitenkin lähinnä presidentti McKinleyn murhasta.

Miltä Buffalo näytti silloin ja miltä nyt? Katso video Youtubesta ja kuvia kirjaston sivuilta:
Nykyään http://www.youtube.com/watch?v=sBsi5FGbY2Y
Näyttelyn aikaan http://library.buffalo.edu/pan-am/exposition/art/plan.html#color

Muita linkkejä

Arkkitehti http://www.buffaloah.com/a/archs/beth/bethfox.html
Hotelli http://thehotellafayette.com/
Sankari Lafayette
Maailmannäyttely http://library.buffalo.edu/pan-am/
Maailman Kolumbus-näyttely http://en.wikipedia.org/wiki/World%E2%80%99s_Columbian_Exposition

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti