sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Taidelöytöjä pikku gallerioista

Buffalo-puhveli tykkää joulusta.
Kiertelin tänään Buffalon muutamien taidegallerioiden ja käsityöpajojen avoimissa ovissa. Taidetta ja käsitöitä oli laidasta laitaan: tilkkutäkkejä, perinteisiä maisemamaalauksia, yllätyksekseni myös Picassoa, savikippoja, Mona Lisa ja Darth Wader, chicken wings -kuusenkoristeita... Mutta muutama erittäin kiinnostava tuttavuus on otettava esiin.

Kohtalokkaiden naisten koskettavat elämät


Marilyn Wilsonin femme fatale -kokoelma oli omaperäinen ja kekseliäs. Tunnistin naisista ainakin Cleopatran, Jacqueline Kennedyn, Marie Antoinetten ja Mata Harin, joka oli suosikkini. Jokaisessa taulussa lasin takana oli sekatekniikalla toteutettu naisikoni koristeluineen ja hempeine sävyineen. Kehykset olivat koristeelliset ja taulun pinnassa kiinni krumeluuri hiusnipsu, jossa oli myös kellotaulu. Nipsun sai taulusta irti ja sen toisella puolella oli lisää yksityiskohtia. Kunkin taulun mukana oli erillinen kartonki, jossa kerrottiin päähenkilön traaginen elämäntarina lyhyesti.

Kohtalokkaiden naisten hinnat liikkuivat 500 - 900 dollarin välillä. (Netissä ne ovat vielä kalliimpia kuin galleriassa.) En malttanut ostaa, vaikka mieli teki. Katso linkki http://www.mwilsondesigns.com/#!untitled/zoom/cqk8/imageo4c.

Läpikuultavia kiiwejä taidehatussa


Kiehtovia töitä oli taiteillut myös Wende Cudmore. Hän oli käyttänyt kasvien viipaleita kuten kiiwejä, tomaattia ja juureksia, joita hän oli kasvattanut kasvimaallaan tai jotka olivat jääneet muilta yli. Niistä hän oli muotoillut salaisella tekniikallaan hauraita perhosmaisia kippoja ja hatun. Valoa vasten katsottuna ne olivat ihmeellisiä. Kasvien solukot, esimerkiksi kurkun siemenet, näkyivät upeasti.

Cudmoren esineet olivat kuitenkin sen verran hauraita eli omasta näkökulmastani hankalasti ehjänä pidettäviä, etten kysellyt hintaakaan. Taiteilijan kannattaisi mielestäni tehdä ikkunaa vasten roikkuvia teoksia. Tuosta linkistä näet kiiweistä tehdyn hatun http://wendecudmore.com/zoom/1400x720/3070318.html. Erikoista, eikö vain?

Jupiterin pisarat tekivät roskasta taidetta


Ihastuin JD Brummerin makrovalokuviin, jotka olivat suurennoksia pienistä yksityiskohdista kuten esineiden ruosteisista pinnoista. Yksi hänen kuvansa naulasi minut paikoilleen pitkäksi aikaa. Siinä oli vesipisaroita, hienoja sävyjä ja heijastuksia. Jotkin pisarat näyttivät ikään kuin leijuvan kolmiulotteisessa tilassa. Tiesin, että kuva on suurennos, mutta mistä.

Taiteilija näytti valokuvaprojekteihinsa liittyvästä kirjastaan, mistä kuva oli otettu: kierrätyslaatikossa olevasta tyhjästä vesipullosta. Aamuaurinko osui pulloon, jonka sisälle oli kondensoitunut vettä ja jonka päällä oli aamukasteen pisaroita. Kuvaaja onnistui saamaan kuvaansa sekä pinnalla että sisällä olleet pisarat.

Kuvan kompositio ja sen kiinnostavat yksityiskohdat sekä kierrätyspullosta mielessäni syntynyt tarina saivat aikaan halun ostaa taulu. Sain kuulla, että sen nimi oli Drops of Jupiter, ja se oli voittanut 2011 yhden valokuvakilpailun. Eipä ihme, ajattelin. Hinta oli yli pari sataa, joten päätin lähteä kävelylle jäähdyttelemään.

Lopputulos oli se, että ostin samasta kuvasta sitä hieman pienemmän printin ilman kehyksiä. Tosin netistä näyttäisi saada vielä halvemmalla mutta ilman paspiksia. Elämä on. Oheisestä linkistä pääset kuvaajan pääsivulle http://www.jdbrummer.com/. Kun valitset ylhäältä palkin Portfolio ja vierität sivua alaspäin, näet vasemmalla kohdan Available Products, ja jos valitset siitä Photographic Prints, löydät myös pisarateoksen, joka on viimeisen eli kolmannen sarakkeen kuudennella rivillä.

Ja mitä taas tästä opimme? Jäähdyttele, käväise netissä katsomassa taiteilijan töiden hintoja ja tee sitten vasta päätös. Mutta lopulta: ei se muisto taulusta silmiä hivele vaan taulu omalla seinällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti