torstai 12. joulukuuta 2013

Joulun odotusta ja piparin tuoksua

Joululomamatka Suomeen koto-kotopuoleen lähestyy. Joulutunnelmaa ollaan haettu pipareita leipomalla. Lunta saatiin onneksi tänään.

Joulun toivelistallamme ovat
  • lihapullat
  • vispipuuro
  • mustikat, lakat ja tyrnit
  • saunomista
  • lunta ja lumessa kieriskelyä (nakuna tietenkin)
  • ruisleipä, ehkä saaristolaisleipäkin
  • leipäjuusto tai uunijuusto
  • metsässä samoilua
  • jäisen meren katselua
  • joulupipareita
  • tähtitaivas...

Siinäpä sitä jo riittääkin. Terveisiä vain kotiin ja anoppilaan!

Olisin tänäiltana mielelläni kolannut lumimyräkän jälkeen, mutta pojat sanoivat, että heille täytyy jättää lunta. Odottakoon lumi heitä siis aamulla. Lumitöiden sijaan kävin kävelyllä ja nappasin pari kuvaa.

Alla oleva amerikkalainen joulupipariohje jää kyllä kauas kakkoseksi äidin perinteiseen ohjeeseen verrattuna. Tässä käytetään melassia, joka on siirapin tapainen mutta kitkerän makuinen ja jotain rasvan tapaista voin lisäksi. Jouduin tekemään tämän ohjeen mukaan, koska täältä ei kuulemma mistään saa sitä oikeaa siirappia. Mutta kyllä nämäkin piparit pojille maistuvat ihan hyvin.

Inkivääripiparit

(Gingerbread cookies)

Ainekset:
3 kuppia vehnäjauhoja (all-purpose flour)
1 tl leivinsoodaa
3/4 tl kanelia
3/4 tl inkivääriä
1/2 jotain maustesekoitusta (allspice) (jätin pois)
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
8 rkl suolatonta voita, huoneenlämpöistä
1/4 kuppia jotain margariinin korviketta (vegetable shortening)
1/2 kuppia ruskeaa sokeria eli kaiketi fariinisokeria
2/3 kuppia melassia, juoksevaa (korvaa tämä siirapilla)
1 iso muna

Ohje:
  • Siivilöi ensin kuivat aineet keskenään.
  • Vatkaa voi, rasva ja sokeri. Lisää joukkoon melassi, sitten muna.
  • Sekoita seokset keskenään hyvin.
  • Jaa taikina kahtia, kelmuta ja laita jääkaappiin yön yli.
  • Kauli taikinat littanaksi ja ota muoteilla paloja.
  • Paista 10 - 12 min 175 Celsius-asteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti