lauantai 7. joulukuuta 2013

Itsenäisyyspäivä ulkomailla

Planeetta ja Söpö juhlatunnelmissa.
Vietimme Suomen itsenäisyyspäivää vuorokauden myöhässä täällä Buffalossa. Aloitimme päivällisellä erinomaisessa italialaisessa ravintolassa, Aromassa.

Kahdenksanhenkinen seurueemme tilasi alkuruuiksi ainakin pizzettaa ja tomaatti-mozzarella-salaattia. Pojat saivat tagliatelle bolognesea, minä otin meribassi-kalaa risotolla, jonka joukossa oli fenkolia, mies otti leivitettyä kanaa risotolla. Muut näyttivät tilaavan erilaisia pastoja, raviolia ja hummeria.

Jälkiruoka syötiin meillä. Mutta ensin laitettiin kynttilöitä palamaan, netistä Tampere-talon-juhlien nauhoitus käyntiin, kahvit tulille ja sitten - kuohuviiniä ja hyvän itsenäisyyspäivän myöhäisiä toivotuksia.

Melankolian kummastelua


Tampere-talo tilana näytti juhlavalta. Kaunis lumisade näkyi hienosti sen suurista ikkunoista. Presidenttipari oli tyylikäs. Haukion puku oli klassisen ajaton ja linjakas. Veteraanit kättelivät ensimmäisinä. Mietimme, miten veteraani-sanalla täällä Yhdysvalloissa on erilainen sisältö.

Täällä hyvin nuoret ihmiset voivat olla veteraaneja oltuaan esimerkiksi Irakin-sodassa. Kaupungilla ja virastoissa näkee yllättävän paljon nuoria miehiä, joilta puuttuvat sormet tai koko käsivarsi, jalat ontuvat pahasti tai on muunlaisia fyysisiä vammoja. Tosin ei sitä voi tietää, kuka on armeijan leivissä ja kuka muuten vammautunut. Veteraaneille tehdään täällä kunniaa muulloinkin kuin vain itsenäisyyspäivänä tai veteraarien päivänä. Erityisesti urheilutapahtumissa heille taputetaan, koska he ovat olleet suojelemassa Yhdysvaltoja.

Nautimme jälkiruuaksi tekemääni valkosuklaa-juustokakkua (resepti lopussa) ja vieraiden leipomia joulutorttuja omenahillolla. Pojat tarjoilivat paukkumaisseja. Kaikki vaikuttivat tyytyväisiltä.

Illan konsertti lähti tyylikkäästi käyntiin, mutta sitten... Vaikka valitut runot ja kappaleet ovat itsessään kauniita ja liikuttavia, ne yhdessä muodostivat varsin synkistelevän ja pohjan kautta melankolisen kokonaisuuden. Enää puuttui Eppu Normaalin "Syyttömänä syntymään sattui hän..." Missä oli ilo itsenäisyydestä?

Juhla taisi olla aikalailla isäntäparinsa näköinen: konservatiivinen - vaikka pukukoodi vaikutti olevan rennompi kuin linnanjuhlissa - ja vakava mutta tyylikäs. Yllätykseksemme toimittajien haastattelemat ihmiset eivät kaivanneet tanssahtelua, ja jotkut jopa pitivät juhlia iloisina.

Jotkin toimittajien kysymykset olivat erikoisia tyyliin "aikooko näyttelijä juoda viiniä" ja "onko lumilautailu urheilua".

Illan komeimmista puvuista emme äänestäneet, mutta huomiomme herättivät ainakin Satu Taiveahon rohkea asu, Minna Parikan intialainen puku, Pamela Tolan jäätelöpaperimekko ja duudsonien pohojalaasvaikutteiset nahkapuvut. Fiksusti olivat poijjaat jättäneet puukot narikkaan.

Niin sanottuja linnan jatkoja emme seuranneet. Niistä voinee lukea iltapäivälehtien nettisivuilta. Itsenäisyys on juhlimisen arvoinen - ja myös iloinen asia.

Valkosuklaa-juustokakku


Pikku A koristeli herkut lipuin.
6 -8 annosta (tein silti kaksinkertaisen määrän)

Pohja:
175 g Domino-keksejä (täällä Oreo-keksejä)
30 g voita
1 rkl sokeria

Täyte:
100 g valkosuklaata
3 rkl kermaa
400 Philadelphia-tuorejuustoa (kolmasosan voi korvata mascarponella kuten minä tein)
1 dl sokeria
1 muna
1 keltuainen

Lisuke:
Loput kermat 2 desin kermapurkista.
Keksien täytteet.

Poista kekseistä täyte (laita se talteen). Jauha keksit hienoksi muruksi. Kaada murut kulhoon ja sekoita joukkoon sulatettu voi ja sokeri. Painele muruseos tiiviisti halkaisijaltaan 24 cm:n piirakkavuoan pohjalle. Paista 175 celsius-asteessa 10 min. Jäähdytä.

Sulata täytteen suklaa kermavaan mikroaaltouunissa (30 sekuntia kerrallaan ja sekoita). Sekoita tuorejuusto ja sokeri keskenään ja lisää muna niiden joukkoon hyvin sekoittaen. Lisää myös keltuainen seokseen. Yhdistä suklaaseos juustoseokseen ja levitä massa pohjan päälle vuokaan. Paista uunissa 120 celsius-asteessa noin 1 tunti. Anna kakun jäähtyä yön yli jääkaapissa ennen tarjoilua.

Oheen voit tehdä lisukkeeksi minttu-kermavaahdon. Sulata mikrossa nopeasti keksien täytteet tilkassa kermaa. Laita seos jäähtymään. Vatkaa vajaat pari desiä kermaa vaahdoksi, älä lisää sokeria. Sekoita jäähtynyt minttumassa kermavaahtoon tasaisesti. Tarjoa lusikallinen vaahtoa kakkupalan kera.

Linkki


Ravintola Aroma http://aromabryant.com/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti