perjantai 6. joulukuuta 2013

Kopioita ja Kieferin ihastelua

Vinkki kuviksen opettajille! Kopiokonetaiteessa palasten järjestys vaikuttaa lopputulokseen.

Päälaeton mies.
Tänään kävin Albright-Knox Art Galleryn aikuisten taidetunneilla, joilla sai leikkiä kopiokoneen kanssa. Tosin itse ei saanut nappia painaa, koska se oli opettajan homma. Siitä tuli mieleen ala-asteen kolmannen tai neljännen luokan kuvaamataidontunti, jolloin tehtävänämme oli laittaa erilaisia esineitä kopiokoneeseen ja katsoa, millaisilta ne näyttivät sitten paperilla. Saatiin muuten itse painaa nappia.

Oheen olen laittanut museon taidetunneilla syntyneitä tuotoksiani. Taidetunteja järjestetään joka kuun ensimmäinen perjantai, ja olen ollut niillä vasta kolme kertaa.

Ensimmäisellä kerralla harjoiteltiin piirtämistä omaa kynänjälkeä katsomatta. Piirsin toisessa pöydässä istuvan miehen sivuprofiilia toinen paperi käteni päällä. Oli vaikea hahmottaa mittasuhteita, ja siksi äijän päälaki ei osunut kohdalleen. Sen jälkeen piti piirtää halloween-asetelma, mutten päässyt kuin vasta alkuun, kun aika jo loppui. Hatun sain valmiiksi, etualan kangas jäi piirtämättä, samoin kurpitsat. Taustan zombia ehdin vähän aloittaa, samoin pääkallojuomalasia.

Tunti vielä...
Munatempera (yllä) ja akvarelli.




















Toisella kertaa tehtiin kahta erilaista työtä samaan aikaan. Kurpitsamaalauksen teko oli hidasta, sillä siinä käytettiin temperavärien lisäksi kananmunaa. Ohuiden kerrosten välillä piti pitää seitsemisen minuuttia taukoa, jotta maali kuivuisi. Sillä aikaa maalattiin akvarelleilla. Tuli tuollainen keskiaikainen omena.

Kieferin maiseman tuolla puolen


Lapsillakin on samoina päivinä taidepaja, jonne olen pojat muutaman kerran vienyt. Tänään siellä tehtiin paperilyhdyt, joiden sisälle laitettiin valotikut. (Lyhdyt ovat nyt jossain, enkä viitsi lähteä poikia herättämään. Teen poikien puuhista jossain vaiheessa oman jutun.)

Tänään ihastelimme Anselm Kieferin mielettömän suuria ja todella vaikuttavia, kiehtovia ja reliefimäisiä maalauksia. Jos Vincent van Gogh käytti runsaasti maalia, se ei ole mitään verrattuna Kieferiin. Hänen monimetrisissä tauluissaan on monta purkillista maalia per neliö. Mitenköhän mies on onnistunut maalaamaan taulut? Katosta roikkuen?

Ison A:n mielestä suurimmassa taulussa näkyi talo ja teltta. Pikku A:n mielestä siinä oli vettä ja maanalaisia matoja. Minusta se näytti mereltä ja ehkä luomiskertomuksen alulta, vaikka vartija selosti, että taulun alla oleva teksti on Saksan kansallislaulusta. Jokien nimiä tai jotain sellaista. "Von der Maas bis an die Memel, Von der Etsch bis an den Belt" Katsopa linkeistä kuvia!


Linkkejä


Kiefer museolla http://www.albrightknox.org/exhibitions/exhibition:11-17-2013-anselm-kiefer-forget-me-not/
Anselm Kieferistä netissä http://www.artnet.com/artists/anselm-kiefer/
Kuvia Kieferin taiteesta https://www.google.com/search?q=anselm+kiefer&client=firefox-a&hs=qQq&rls=org.mozilla:en-US:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=z6OiUtiKD5KpkAfe9oDICg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1366&bih=664

P.S. Olen lueskellut Himasen ja Castellsin raporttia, joten siitä aion jossain vaiheessa kirjoittaa tänne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti