keskiviikko 8. toukokuuta 2013

New York, New York

New Yorkissa käynnin päätavoitteena oli hakea äiti eli mummi J.F. Kennedyn lentokentältä plus tutustua viikonlopun aikana suurkaupunkiin. Jokaisella oli toiveensa. Pojat halusivat nähdä dinosaurusten luita, minä Central Parkin, mies Empire State Buildingin ja mummi vapaudenpatsaan. Kaikkien toiveet täyttyivät. New York sai meiltä plussapisteitä mutta lentokenttä miinuksia kolmen tunnin turvatarkastushässäköistä (tietokoneet olivat kaatuneet).

Sohon aasialaisvaikutteista aluetta
Hotelli nimeltä Sohotel oli kiva. Se sijaitsi Manhattanilla Little Italyn ja Sohon kupeessa, ja sen lähellä oli metropysäkki, josta oli kätevä lähteä kohti nähtävyyksiä. Kahdessa läheisessä leikkipuistossakin kävimme puuhaamassa. Toisessa oli mahtava maahan upotettu saksalainen soittopeli, ikään kuin ruudukko, joka soi kauniisti, kun sen päällä hyppi. Hotellin lähettyvillä oli paljon erilaisia ravintoloita; kävimme nauttimassa italiaisia, ranskalaisia ja vietnamilaisia herkullisuuksia. Hotellin kulmilla oli erityisen paljon valaisinliikkeitä, joiden hirvittävän isoja kristallikruunuja kävimme ihmettelemässä.

Kalastaja Battery Parkin rannalla
Vapaudenpatsasta restauroitiin viime syksyisen hurrikaanin jäljiltä, joten tyydyimme katselemaan patsasta kaukaa rannalta. Aamutuimaan iäkkäät miehet virittelivät virveleihinsä syöttejä ja jäivät odottelemaan saalista. Mitenköhän valtavia kaloja tai muita mereneläviä he lopulta saivatkaan, kun syötit olivat nyrkin kokoisia kalanpaloja? Viileän tuulisen ilman takia emme jääneet seuraamaan tilannetta vaan hyppäsimme bussiin ja köröttelimme Broadwayn suuntaan.Dinot museon aulassa
Dinosaurusten fossiilit todella yllättivät koollaan. Se pitkäkaulainen, jonka lapset hyvin tietävät, oli korkea kuin nostokurki. Pää heilui (ei siis se fossiili kuitenkaan) yläilmoissa ja häntä toimi kuin piiiitkä ruoska. Rex puolestaan aukoili leukaluitaan ja vilautteli puukonteräviä hampaitaan. Hurjaa! Museo oli todella upea ja elämys myös aikuisille. Se oli sukellus valtamerien syvimpien otusten maailmaan ja kurkistus eri maanosien alkuperäiskansojen kiinnostaviin kulttuureihin.


Näkymä Empire State Buildingistä etelään Manhattanille


Empire State Building ei tuntunut ensin erityisen korkealta, koska sen huippua ei sen juurelta nähnyt. Sitä paitsi ympärilläkin olevat rakennukset olivat korkeita, joten mittasuhteet eivät meinanneet asettua kohdilleen. Huipulla sen vasta tajusi. Alhaalla näkyvät rakennukset näyttivät kuin Lego-palikoista tehdyiltä, koko New York pienoismallilta. Rakennus on paljon korkeampi kuin Eiffel-torni, joka majesteetillisesti hallitsee Pariisissa suurta puistoaluetta. Empire State Building oli sisältä kaunis. On ihmeellistä, miten ihmiset ovat 30-luvulla pystyneet tekemään tällaisen, seisoneet teräspalkeilla parin sadan metrin korkeudessa, pitäneet hieman kädellä kiinni tuulen tempoessa...

New Yorkin ruutukaava tuntui liian järkevältä, nopealta, ehkä hieman ahdistavaltakin järjestelmällisyydessään. Onneksi herra Olmsted suunnitteli aikoinaan upean keskuspuiston, paikan jossa voi hengittää ilman kiireen ja suoraviivaisuuden tuntua. (Samainen herra suunitteli muuten myös Buffalon suuren Delawaren puiston.) Central Parkista löytyy erilaisia leikkipaikkoja lapsille: rakennettua kiipeily-ympäristöä, luonnon kallioita, kumpareita, kenttiä... Yhdessä puistossa pojat saivat nopeasti leikkikaveriksi pienen aasialaistaustaisen tytön, joka innostui taisteluleikeistä. Aurinko lämmitti, ja kukkivat puut tuoksuivat.

Emme pyörineet ostoskaduilla kuin sen verran, mitä matkan varrelle osui. Yhdestä erinomaisesta lasten kenkäliikkeestä ostimme pojille nappikset sitä oikeaa jalkapalloa varten. Niin ja muutaman huivin ostin, kun unohdin ottaa Suomesta mukaan. New Yorkissa olisi ollut vielä paljon nähtävää: Guggenheim, Moma, teatterit ja vaikka mitä.

Tässä linkkejä pääkohteisiimme:
Sohotel http://www.thesohotel.com/
Statue of Liberty http://www.nps.gov/stli/index.htm
American Museum of Natural History http://www.amnh.org/
Empire State Building http://www.empirestatebuilding.com/
Central Park http://www.centralparknyc.org/

2 kommenttia:

  1. Terveiset Mummille! Ja tietysti koko Buffalon poppoolle. Täällä kevät etenee - verkkaisesti. Kiitos Ameriiiikan kuulumisista. Niitä täällä tarkkaan seuraamme. Voi pojat, mitä pojat kokevat ja näkevätkään. Voikaa Hyvin. T. Maisa

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia terveisistä!

    Täällä pojat ovat jo keränneet "puhallettavia" eli niitä siementäviä voikukkahahtuvaisia. Viikonlopuksi on silti luvattu yöpakkasia. Juuri kun tänään sain ikkunalaudoille pelargoniat kumppaneineen... Täällä on vanha sanonta, jonka mukaan ei pidä istutella kukkia kuin vasta Memorial Dayn jälkeen. (Tuona toukokuun viimeisenä maanantaina on tapana muistella kaikkia sodissa kuolleita yhdysvaltalaisia.) Mutta en millään malttanut pitää näppejäni erossa mullasta, kun on ollut niin kuumia päiviä ja kesäinen fiilis. Pitää siis seurailla säätiedotuksia ja nostaa kukat sisälle yöksi.

    Kaikkea hyvää teillekin - voikaa hyvin!

    VastaaPoista