sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Ajankohtaista kommentein

Tässä kirjoituksessa on otteita paikallisen sanomalehden, The Buffalo Newsien, sunnuntainumerosta 19.5.2013 ja omia kokemuksia ja kommentteja.
 
Mustalakeille elämänohjeita

Eilen Kleinhans Music Hallista astui ulos iloisia korkeakoulun (collegen) käyneitä vastavalmistuneita mustissa kaavuissaan ja tupsulakeissaan. Emme nähneet sitä, kun hatut heitetään iloisesti ilmaan niin kuin amerikkalaisissa elokuvissa, mutta tunnelma vaikutti samanlaiselta kuin suomalaisissa ylioppilasjuhlissa.

Sanomalehdessä oli myöhemmin juttu juuri näistä valmistuneista ja lyhyitä otteita juhlapuheista. Pääpuhujana oli ollut 1968 koulusta valmistunut nainen, joka muisti koulun perustajan, nunnan, jonka viisaita sanoja hän lainasi. Hän kannusti noudattamaan pyhän Margueriten kolmea elämänohjetta: "Armo, säästäväisyys ja nöyryys: ne mahdollistavat hyvän elämän. Elämässä on kyse myötätunnosta." Muiden korkeakoulujen juhlapuheissa mainittiin toivo, kriittinen ajattelu ja elämä matkana. "Meitä ei määritellä sen mukaan, mitä meillä ei ole tai mitä olemme menettäneet. Meitä arvioidaan sen mukaan, mitä meillä on ja miten sitä käytämme. Emmekä luovuta."

Lisää työtä

Kolumnisti kirjoittaa, että New Yorkin osavaltio on sijalla 49 kyvyssä luoda työpaikkoja, kun osavaltioita on kaikkiaan 50. Viimeisenä kiikkuu Kalifornia. Osavaltiot käyvät keskenään kilpailua yrittäjistä, työpaikoista ja veroistakin. Matalimmat yritysverot ovat tällä hetkellä Texasissa ja Pohjois-Karoliinassa, jossa myös monet buffalolaiset teettävät halpatyöt.

Silloin kun vierailimme vaahterasiirappimaatilalla tutustuimme samalla maidon- ja lihantuotantoon. Navetassa oli töissä matalasti palkattuja meksikolaisia, jotka asuivat parakeissa. Kaikki olivat miehiä, ja he lähettivät rahaa kotiin Meksikoon.

Tiedoksi: Buffalon kaupungin budjetti on 485 miljoonaa dollaria (asukkaita n. 260 000). (Vrt. Tampere n. 1,6 mrd euroa, asukkaita n. 220 000.)

Poliisi mielenterveyspoliisina

Tämä kuva Pyhän Patrikin päivän juhlakulkueesta keväällä.
Kun mielenterveysmenoja on supistettu, poliisi saa hoitaa entistä enemmän mieleltään järkkyneitä ihmisiä. Sanomalehdessä pohditaan, onko poliisi oikea taho hoitamaan ongelma. 47 prosenttia ihmisistä, jotka poliisi on joutunut työtehtävissää ampumaan New Yorkin kaupungin pohjoisosissa viiden vuoden aikana, kärsi mielenterveysongelmista. Näitä ihmisiä oli 36. Eli poliisi ampuu toistakymmentä ihmistä vuosittain pohjoisessa New Yorkissa...

Tästä tuli mieleeni lehtijuttu parin viikon takaa. Se kertoi Buffalon kaupungin vuosittaisesta aseidenkeräyspäivästä, jolloin kuka tahansa saa palauttaa minkä tahansa aseen ilman kysymyksiä ja saa siitä korvauksen. Vuosittain erilaisia aseita palautetaan n. 800 käsiaseista kaikenlaisiin kivääreihin. Vuosittaisen potin arvo liikkuu yli 30 000 dollarissa.

Kouluihin järkiväkeä

Tiistaina on eräänlaiset koululautakuntavaalit eri koulualueilla Buffalon esikaupunkialueilla. Lokaa on heitetty suuntaan jos toiseen, kolumneja kirjoitettu pitkin kuukautta. Erään talon pihassa on mainos, ketä kannattaa äänestää, ja yhden koulun asfalttipihaan on kirjoitettu äänestyspäivä ja muistutus siitä, että jokainen ääni ratkaisee.

Koulualueilla on omat kiinteistöveronsa, jotka sanomalehden mukaan poikkeavat melko paljon toisistaan. 100 000 dollarin k iinteistömaksaa veroa Buffalon keskustassa alle tuhannen dollarin verran ja kalleimmalla esikaupunkialueella yli 3 000 dollaria. Eli koulutus maksaa toisella esikaupunkialueella enemmän kuin toisella. Toisaalta puitteissakin on eroja. Budjetinleikkauspaineet ovat kovat, koska ikäluokat pienenevät ja kustannukset nousevat. Tuttua.

Amerikka ongelmissa

Liputuspäivä voi olla aina.
The Buffalo News -sanomalehdessä on laaja näkökulmajuttu Yhdysvaltain vaikeasta taloustilanteesta. 70-luvun alun nopea kasvukausi katkesi vuoden 1973 OPECin öljykauppasaartoon ja sen aiheuttamaan kriisiin. Sen jälkeen valtio on elänyt veloissa ja kuplissa. Tällä hetkellä vain 64 prosenttia yhdysvaltalaisista on työelämässä tai aktiivisesti etsimässä työtä, mikä tarkoittaa sitä, että lähes 100 miljoona amerikkalaista ei tee työtä. Keskituntipalkka vuodesta 1973 on laskenut viitisen prosenttia, 9,26 dollarista 8,74 dollariin (nyt 6,23 euroa). Kuitenkin ihmisillä on kännykät, taulutelevisiot ja muut pelit ja vehkeet, joiden hankinta on onnistunut lainarahan turvin ja toisaalta perheen molempien vanhempien työssäkäynnin ansiosta. Jne. (Huom. kirjoittaja oli demokraatti.)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti