sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Wright ja Martin uutta luomassa


Kuuluisan arkkitehdin, Frank Lloyd Wrightin yksi parhaimmista preeriatyylisuunnan rakennuksista on Buffalossa. Vuonna 1905 valmistuneen talon tilasi aikoinaan yksi Yhdysvaltain rikkaimmista miehistä, Darwin D. Martin, joka oli ihastunut arkkitehdin tyyliin. Hän aloitti kirjeenvaihdon Wrightin kanssa, mistä kehkeytyi intensiivinen kodin suunnittelu, jossa otettiin huomioon omistajan persoona, perhetausta ja luontosuhde.

Saippuatehtailulla rikastunut Martin rahoitti avokätisesti rakennusprojektia; Wright pystyi toteuttamaan kaikki ideansa. Talon arkkitehtuurissa on nähtävissä perheyhteisön kunnioitus, mikä juontaa juurensa Martinin lapsuudesta. Hänen äitinsä kuoli hänen ollessaan pieni, ja isä kasvatti perheen lapset. Martin halusi houkutella siskonsa muuttamaan Buffaloon, ja siksi ensimmäinen suunnitellusta rakennuskompleksista valmistunut talo oli tarkoitettu siskolle ja tämän perheelle. Houkutin toimi.

Martinin perheen talo yhdistettiin katetulla pergolalla siskon taloon. Myöhemmin valmistui myös puutarhurin talo ja hevostalli. Kaksikerroksisessa päätalossa oli huoneet myös palvelusväelle. Perheen kaksi hevosta oli nimetty sisällissodan kenraalien mukaan; muistaakseni Shermanin ja Sheridanin. Hevoskärrytallista tehtiin pian autotalli autojen yleistyessä.

Sähköllä käyvää jääkaappia taloon ei Martinin aikana hankittu, vaikka sähkövalaistus vedettiin, koska keittiötä olisi pitänyt muuttaa liikaa. Niinpä jääkuutioita kuskattiin keittiön nurkkaan ruuan säilymistä varten.

Preeriatyylin tunnuspiirteitä

Wrightin preeriatyylissä asiat ovat lähes päinvastoin kuin tuon ajan viktoriaanisessa tyylissä. Hän teki asiat toisin. Hän käytti horisontaalisia linjoja pystysuorien sijaan. Rakennuksen katot olivat matalia ja alavia, päinvastoin kuin amerikkalaiset jyrkät ja korkeat katot. Räystäslipat olivat pitkiä ja savupiiput leveitä. Taas päinvastoin kuin tuohon aikaan yleensä. Lisäksi hän piti ikkunoista, koska luonnon piti näkyä hyvin sisään. Rakennuksessa on paljon taidelasi-ikkunoita.

Wright käytti sisustuksessa paljon tammea, kaakeleita, tiiliä tuoden luonnon elementtejä arkkitehtuuriinsa, jota onkin luonnehdittu orgaaniseksi. Sisustus on tumma. Wright suunnitteli takat, kirjahyllyt ja suuren osan huonekaluistakin. Lisäksi hän halusi tuoda suureen kasvihuoneeseen kopion Niken - kreikkalaisen voiton jumalan - patsaasta. Se loistaa valkoisena pitkän pergolan päässä. (Alkuperäinen patsas on Louvressa. Patsaan löysivät ranskalaiset arkeologit aikoinaan.)

Wright käyttää paljon madallettuja kattoja eri funktioissa. Sisäänkäynti on matala, jotta ihminen rauhoittuu ennen sisään avaraan tilaan astumista. Huoneitten välillä ei ole ovia. Olohuoneen katto on madallettu käytävän kattoon nähden, sillä olohuoneessa on tarkoitus istua. Katto ei tietenkään ole niin matala, että pää osuisi siihen (paitsi ehkä pitkän koripalloilijan).

Hunningolta restauroijille

Martinin bisneksen menivät jossain vaiheessa huonosti, jolloin hänellä ei enää ollut varaa asua talossaan. Ovi laitettiin lukkoon, ja talo autioitui. Pergolalla pyöräiltiin, taidelasi-ikkunoita varasteltiin. Talon osti myöhemmin arkkitehti, joka teki aikamoisia muutoksia: koko pergola purettiin. Yliopistokin omisti rakennuksen jossain välissä, jolloin keittiö uudistettiin. Sitten ei silläkään enää ollut varaa hallinnoida rakennusta.

90-luvun restaurointiaallossa myös Wrightin suunnittelema talo pääsi hoitajien huomaan. Rakennuskompleksia on restauroitu nyt toistakymmentä vuotta, ja työ jatkuu, eikä 50 miljoonaa dollaria taida riittää sen loppuun saattamiseksi. Keräilijöiden himoitsemia ikkunoita ja huonekaluja ei ole varaa ostaa takaisin. Mutta paljon on saatu aikaiseksi. Pergola on rakennettu uudelleen, keittiö on restauroitu alkuperäisen näköiseksi, matot ovat paikoillaan, ikkunoita ja huonekaluja on kopioitu ja sisällä on maalattu.

Linkkejä

Talon viralliset sivut, ks. http://www.darwinmartinhouse.org/home.cfm 
Nike-patsaasta kuvia, ks. http://wnyheritagepress.org/photos_week_2007/martinhouse_nike/martinhouse_nike.html

P.S. Olen julkaissut muutaman blogitekstin lyhyen ajan sisällä. Ehditkö lukea jo ajankohtaisista asioista ja Niagaran putouksista?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti