lauantai 18. toukokuuta 2013

Tietovisa ja vierailu Niagaran putouksilla

Taustalla näkyy Kanada, Toronton pilvenpiirtäjiä.
Miten paljon virtaa vettä Niagaran putouksista yhden sekunnin aikana? Vastaus on 3 160 tonnin verran. Olimme ihailemassa putouksia mummin kanssa. Hevosenkenkä-putousten vesi pauhasi niin, että sumua vain nousi, ja tuuli kuljetti vesisuihkun katsojien päälle. Mutta ei se haitannut yhtään, sillä aurinko kuivasi vaatteet nopeasti.

Arvaa, kuka on suunnitellut Niagaran putousten välissä olevan saaren puiston? 3 pisteen vihje: kyseinen herra on suunnitellut myös muita New Yorkin osavaltion puistoja. 2 pisteen vihje: hän on suunnitellut sekä New Yorkin Central Parkin että Buffalon Delaware-puiston. 1 pisteen vihje: sukunimi alkaa O:lla. Jos et vielä arvaa ja olet kuitenkin lukenut viime kertaisia blogitekstejä, on muistisi huono. Vastaus on Frederick Law Olmsted. Hänen tuttu tyylinsä on nähtävillä Goatin saarella, jonka länsipuolella on Niagaran putouksista suurin, hevosenkengänmuotoinen putous, ja itäpuolella amerikkalaiset putoukset.

Näköalatornista (vas.) pääsee ihailemaan mm. Amerikan putouksia.
Montako kilowattia sähköä vesivoimalaitokset Yhdysvaltain ja Kanadan puolella tuottavat yhteensä näistä putouksista? Vastaus on noin 2,5 miljoonaa kilowattia, mutta teoriassa putouksista saisi hyvinkin 1,5 miljoonaa lisää.

Mitä teki Napoleon Bonaparten nuori veli Jerome vuonna 1804 Niagaran putouksilla? A) Hän laski tynnyrillä yhden putouksen alas. B) Hän löysi Niagaran putoukset. C) Hän oli häämatkalla amerikkalaisen morsiamensa kanssa. Oikea vastaus on viimeinen. Siitä sitten kuulemma alkoi häämatkavillitys putouksille.

Mikä kiinnosti poikia eniten tämänkertaisella putousvierailulla? A) Jäätelö. B) Poliisiautot. C) Rinteessä kieriminen. Vastaus on.... Oikeastaan niitä on vaikea laittaa kiinnostavuusjärjestykseen.

Poliisimönkijän (?) peräkärry kiinnostavine merkkeineen.
Ilmakuvia ja muuta mukavaa Niagaran putouksista näet täältä http://www.niagarafallsstatepark.com/.

P.S. Tänään, kun äiti ja isi olivat kaupungilla, iso A ja pikku A kirjoittelivat sakkoja mummille. Iso A osasi ihan itse kirjoittaa POLICE. Pikku A kirjoitti mm. PPPSIH.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti