perjantai 26. huhtikuuta 2013

Taidetta ja taloja

Vaihdoin blogin aloituskuvaksi pari päivää sitten Delawaren puistosta nappaamani kännykkäkameraotoksen. Suihkulähteen alla kevätkukat loistavat nyt auringonlaskussa, mutta kesällä alueen valtaavat lukuisat ruusut. Taustalla näkyy Albright-Knox taidegalleria. Tämä Buffalon taideakatemian ylväs, kreikkalaishenkinen rakennus valmistui vuonna 1905. Kuten uutisia seuranneet tietävät, gallerialla on uusi suomalainen johtaja.

Pysäyttäviä liikkuvia kuvia

Kävimme galleriassa poikien kanssa. Ohitettiin melko nopeasti Picassot ja muutamat ranskalaiset tunnetut taiteilijat ja pysähdyttiin Kelly Richardsonin, kanadalaisen videotaiteilijan (jos tällainen ilmaus nyt suotakoon) teosten äärelle. Alla olevista linkeistä pääsee tutustumaan taidegalleriaan ja tuohon katseita vangitsevaan ja pienet pojatkin pysäyttävään taiteeseen, joka laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Poikien kysymyksiä: "Onko tuo kone jumissa? Onko ne Kuussa? Mitä siellä on tapahtunut?"

http://www.albrightknox.org/
http://www.kellyrichardson.net/work.htm
http://www.kids.albrightknox.org/loader.html

Persoonallisia koteja

Kaupunkialueella talot ovat uniikkeja, mutta lähes poikkeuksetta ne ovat nelikerroksisia kellari mukaan luettuna ja parin metrin päässä toisistaan. Taloissa on torneja, jopa pyöreitä sellaisia, ja niiden ikkunalasitkin ovat kaarevia. On pylväitä, takorautaisia koristekaiteita, imeliä värejä, keskieurooppalaista rapattua seinää parruineen, paanumaista seinää, ranskalaisia parvekkeita, ylevyyttä, koukeroisuutta, viktorianisuutta... Todella kiinnostavia yksityiskohtia. Ja pihoilla on kauniita puita. Hyötypuutarhaa en tosin ole nähnyt kenelläkään edes esikaupunkialueilla, joissa on suuret tontit uima-altaineen. Tässä on pari kuvaa päiväkotimatkan varrelta.
Oma talomme on alla olevassa kuvassa kadun kulmassa. Kuten aiemmin olen jo kirjoittanut, asumme yläkerrassa. Terassiparvekkeemme on pohjoispuolella. Pikku A on sanonut: "Äiti, on kiva asua vanhassa, ränsistyneessä talossa." Iso A on sanonut: "Seinät pitäisi maalata sinisiksi."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti