keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Erilaiset maailmat kohtaavat

Eilen oli viimeinen akryylimaalauskurssin kerta. Kaikki olivat tuoneet jotain pientä naposteltavaa, jotkut jopa olutta ja punaviiniä. Juhlallisissa tunnelmissa viimeistelin kaksi tauluani. Mutta ensin kerron kiinnostavasta kohtaamisesta.

Sanoja vapaudesta


Maalauskurssilla oli eräs mies, joka vasta tällä viimeisellä kerralla sai tietää, että olen Suomesta. Hän innostui siitä ja kertoi, kun hän kahdeksannella luokalla piti esitelmän Suomesta, ja kaikki ihmettelivät, miksi hän oli sen maan valinnut. Hän kertoi, miten Suomi oli ainoa maa, joka maksoi toisen maailmansodan velat takaisin Yhdysvalloille ja että suomalaiset voittivat neuvottoliittolaiset. Olin yllättynyt, että joku tietää niin paljon Suomen historiasta. Lisäsin siihen vielä, että Suomessa naiset saivat äänioikeuden toisena maailmassa Uuden-Seelannin jälkeen.

Tohtorismies (käyntikortista selvisi) oli kovin iloinen, että on nyt saanut tavata suomalaisen. Hän kaivoi laukkuaan ja antoi minulle lahjaksi eteläafrikkalaisen Vusi Mahlaselan cd:n Sing to the People - Celebrating 20 Years of When You Come Back. Minulle jäi se käsitys, että tämä musiikki soi Nelson Mandelan jossain tilaisuudessa. Nyt netistä selvitän asiaa eli mitä se inauguration tarkoitti. 

Vusi Mahlasela sävelsi musiikkiaan apartheidin eri rotusorron aikana Etelä-Afrikassa. Saamallani levyllä oleva kappale When You Come Back eli Milloin tulet takaisin esitettiin vuonna 1994 Mandelan virkaanastujaisissa (inauguration) ja se on kirjoitettu niille, jotka poliittisista syistä olivat joutuneet pakenemaan Etelä-Afrikasta. Vusi näki nuorena rasismista johtuvia kauheuksia, ja siksi hän on kirjoittanut lauluja oikeudenmukaisuudesta, vapaudesta, vallankumouksesta, rauhasta, rakkaudesta ja elämästä. Häntä arvostetaan ympäri maailman. Hänen akustinen musiikkinsa soi nyt taustalla tätä kirjoittaessani. Musiikki on elämänmyönteistä ja rauhallista, miellyttävää kuunneltavaa.

Olen kovin kiitollinen tuolle miehelle, joka antoi minulle tämän levyn, jonka musiikki kuljettaa minut vieraaseen, afrikkalaiseen maisemaan. Tohtorismies itse ei saanut omaa tauluaan kurssin aikana valmiiksi. Mutta hän saa kotona tauluaan maalatessaan muistella aikaa, jolloin hän vaimonsa kanssa asui Italiassa, kivenheiton päässä Michelangelon synnyinpaikasta.

Omanlaisia kuvia 


Itse sain siis lopulta kaksi taulua valmiiksi. Se kallo, josta kerran jo bloggasin, sai taustalleen järvi- ja vuorimaiseman. Työn nimeksi taitaa tulla Mona Lisa's Eternal Laugh eli Mona Lisan ikuinen nauru. Avautuiko? Viiltävää huumoria... Tohtorimies näki taulussa Colosseumin, mikä ei ole yllätys, koska hän on vieraillut siellä. Taideopettajalle taustasta tulee mieleen Islanti. Katsoja näkee aina omien subjektiivisten silmälasiensa kautta. Mieheni totesi, mistähän taululle seinäpaikka löytyisi, mutta on se hienosti maalattu. Pojat eivät ole taulua nähneet, ja luulenpa, että heille tuo rankan puoleinen huumori ei avaudu vaan he taitavat pitää kalloa pelottavana. Taulun paikka lienee lopulta kaapissa.

Mona Lisa's Eternal Laugh ja Two Trees Waiting for a Spring
Toisessa, mielestäni hieman imelänvärisessä, taulussa on talvinen metsämaisema, jossa etualalla on kaksi puuta. Aihe syntyi Juha Tapion laulusta Kaksi puuta. "Kaksi vanhaa puuta sateen pieksämää katsoo kevääseen, seisoo erillään..." Taulun nimikään ei yllättäne: Two Trees Waiting for a Spring eli Kaksi puuta odottaa kevättä. Laulun sanoituksiin tutustuminen auttaa myös taulun merkitysten tulkinnassa.

Nuori, taidekoulua käyvä teinityttö, jonka vanhemmat ovat muuten Venäjältä kotoisin, maalasi myös kaksi taulua. Toisessa näkyy kissa pää. Kissa katsoo sähköjohdoilla istuvia lintuja. Toisessa taulussa korppi on kietoutunut punaiseen villalankaan. Kuva on jonkin minulle tuntemattoman levyn kannesta. Eräs kuusikymppinen nainen, joka työskentelee varattomien asianajajana, sai valmiiksi monta eri kokoista muotokuvaa itsestään. Niissä on lämpimät sävyt. Kolmella muulla maalausprojektit ovat yhä käynnissä: näkymä viinitilalle, metsämaisematriptyykki, kaksi ruusua.

Linkkejä


Vusi Mahlasela http://vusimahlasela.com/bio/
Juha Tapio http://www.sweetslyrics.com/633283.Juha%20Tapio%20-%20Kaksi%20Puuta%20.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti