perjantai 21. helmikuuta 2014

Vanhan miehen elämänohje kolikossa

$1=0,74 € ja 1 €=$1,36, suunnilleen.
Täällä sataa toista päivää vettä, ja lumilinnastamme ei ole enää kuin matalat seinät jäljellä. Kävin poikien kanssa kävelyllä, etteivät he talloisi pihaa ihan kuramössöksi. Pojat hyppivät kävelyteiden syvissä lätäköissä ja huitoivat puumiekoillansa.

Matka eteni välillä juosten, kunnes eräästä pihasta vanha mies kutsui isoa A:ta luokseen. En kuullut, mitä muuta mies sanoi, koska olin pikku A:n kanssa kaukana perässä. Iso A odotti meitä, jolloin mies sanoi minulle, että hän haluaisi antaa jotain pojille. Vanha mies istui rollaattorin aisalla jäänsärkemistyökalu vieressään. Tervehdin miestä ja pyysin poikia mukaan.

Mies ojensi pojille dollarin kolikot ja sanoi, että kolikon sanat pitää lukea tarkasti. Lukemalla ja lukemalla ja uusia sanoja opettelemalla menestyy elämässä. "Kirjasto on aivojen ravintola", hän julisti. Hänellä itsellään on kaksi poikaa ja yksi tytär. Toinen pojista on yhden sairaalan johtava lääkäri. Kun poika oli kolmivuotias, mies opetti hänet lukemaan. Niin kauan poika tavasi yhtä kirjaa, kunnes osasi sen ulkoa.

Kiitimme kovasti. Sanoin, että pojat käyvät kerran viikossa lähikirjastossa, josta pitävät paljon. Mies sanoi, että hän jakaa aina näkemilleen lapsille dollarit, jotta nämä muistaisivat, että aivoja pitää ruokkia, jotta elämässä pärjää. "Kirjat ovat aivojen ruokaa."

Dollari täynnä merkityksiä


Tutkin kotona poikien saamia kolikoita. Molemmat dollarit on lyöty vuonna 1979. Toisella puolella lukee "liberty" eli vapaus ja "In God we trust" eli "Jumalaan uskomme". Toisella puolella luki valtion ja arvon lisäksi latinaksi "E pluribus unum" eli "Monesta yksi", mikä viittaa monien osavaltioiden muodostamaan ykseyteen.

Mutta mitä näkyy kuvissa? Kuvan nainen on Susan B. Anthony, joka ajoi naisten oikeuksia 1800-luvulla ja jonka työllä oli suuri vaikutus naisten äänioikeuden saamiseksi 1900-luvulla. Kiinnostava yksityiskohta hänen elämässään on myös se, että hän oppi lukemaan 3-vuotiaana ja hän sai koulun lisäksi kotona oppia isältään. Anthonysta tuli opettaja, joka alkoi ajaa naisten palkkojen nostamista, sillä tuohon aikaan miesopettajat tienasivat nelinkertaisesti naisiin verrattuna. Anthonysta tuli suosittu kansalaisoikeuksista puhuja. Hän perusti lehden naisten vallankumouksen edistämiseksi.

Helmikuun 15. päivä on nimetty hänen muistolleen. Tosin en huomannut viime viikon lauantaissa mitään ihmeellistä, sillä naisen kunniaksi ei ollut juttua sanomalehdessä eikä hänen varjollaan oltu kehitelty alennusmyyntejä tai muutakaan näkyvää kampanjaa.

Kolikon toisella puolella kotka laskeutuu Kuun pinnalle, ja kaukana takana näkyy pieni Maa. Se on vertauskuva Apollo 11:nnen Kuu-lennolle. Kolikon 11-kulmainen muoto viittaa myös Kuun pinnalle jätettyyn samanmuotoiseen säiliöön, johon on talletettu hyväntahdonterveiset 73 valtion johtajalta. Suomelta ei ole terveisiä.

Valkopäämerikotka on Yhdysvaltain kansallislintu, joka näkyy tärkeissä asiakirjoissa ja leimoissa. Kotka on merkinnyt Amerikan alkuperäisasukkaille eli intiaaneille pyhää lintua, jolla on yhteyksiä korkeimpiin voimiin. Kotkaan on liitetty myös kunniaa ja rauhaa kuvaavia merkityksiä.

Tämän vuosina 1979 - 1981 ja 1999 painetun dollarin kolikon suunnitteli Frank Gasparro. Kolikko ei ole ollut kovin suosittu, koska sitä on vaikea erottaa toisista kolikoista.

Linkkejä


Anthony-kolikko http://en.wikipedia.org/wiki/Susan_B._Anthony_dollar
Susan B. Anthony http://en.wikipedia.org/wiki/Susan_B._Anthony
Apollo 11:nnen hyväntahdonviestit http://en.wikipedia.org/wiki/Apollo_11_Goodwill_Messages
Kansallislintu http://en.wikipedia.org/wiki/Bald_eagle#National_bird_of_the_United_States

P.S. Tekikö kukaan lukijoista viimekertaista Presidentti-visaa? Miten meni? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti