sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Super Bowlia ja miljoonayleisöä

Aika iso osa Amerikkaa on tätä amerikkalaisen jalkapallon finaalia odottanut. Ainakin peliä on hehkutettu viikkotolkulla, ja pelitapahtuman ympärillä pyörii valtava bisnes. Äkkiseltään laskien pelkillä tv-mainostuloilla tulee satoja miljoonia dollareita, kun yksi puolen minuutin mainos maksaa neljä miljoonaa.

Joukkueiden arvot liikkuvat 900 miljoonan tienoilla. Parhaimmat pelaajat tienaavat 20 miljoonaa kaudessa. Heidän naamansa näkyvät myös pelitaukojen mainoksissa, milloin missäkin yhteydessä. Mutta nyt ei pelata rahasta. Nyt on kyseessä kunnia ja historian lehdille pääsy.

Vastakkain ovat Seattle Seahawks ja Denver Broncos. Kauden kovin hyökkäys ja kovin puolustus. Jännä peli, muttei kuitenkaan. Näyttää nimittäin siltä, että peli päätttyy merihaukkojen murskavoittoon. On ne nopeita. Pärjäisivät satasen matkalla hyvin ja varmasti rikkoisivat Suomen-ennätyksen. Ja on ne isoja. Kovan, vain tosi kovan harjoittelun tulosta.

Päätän olla hevosten eli broncosin puolella, koska he juoksivat estradille kauniin, valkoisen hevosen perässä. Myöhemmin tosin huomaan, että toinen joukkue on tuonut kalasääsken mukanaan. Aikamoista showta. Ilotulituksia, konsertti puoliajalla, armeijan läsnäoloa...

Armeija käyttää tehokkaasti hyväkseen kaikki pelin tauot. Ennen peliä kerrataan perustuslakia. Yhdysvaltain ykkösrouvat kertovat, miten tärkeää on, että jotkut perheineen uhrautuvat maan puolesta ja vartioivat kansakunnan etuja ja kunniaa maailman eri kolkissa. Tusinan verran helikoptereita lentää areenan yli. Afganistanissa olevat joukot seuraavat peliä. Lähetetään terveisiä perheelle kotimaahan.

Ehkä joku näistä Buffalo State Collegen amerikkalaisen jalkapallon pelaajista on joskus lajin huipulla.

Pallokentällä törmäillään, mutta kenellekään ei onneksi ole käynyt pahasti. Pari tyyppiä lutkuttaa hammassuojaansa kuin tuttia. Hassun näköistä. Miehet heittäytyvät kasoihin ja välillä taputtelevat toisiaan takalistoon.

Vähän harmittaa pelinrakentaja Manningin puolesta. Miehellä täytyy olla kovat paineet. Peli on 43 - 8. Pahalta näyttää. Mutta ei peli hyvin alkanut. Hevoset tekivät oman maalin heti alkuun. Merihaukat väistelevät ja näyttävät ketteriltä. Hevoset jäävät odottamaan taklausta eivätkä onnistu kuvioissaan.

Tunnin mittainen peli venyy helposti kolmeen tuntiin taukoineen ja mainoskatkoineen. Välillä tulee pelottavia mainoksia, joiden aikana pojat ovat pitäneet silmät kiinni. Elokuvamainoksissa ammutaan käsiaseilla, vampyyrit hilluvat kauloilla, kiilusilmäiset robotin muuttuvat tykeiksi ja muuta sellaista. Näköjään Disneyn muppeteiltakin on tulossa elokuva, kun ovat ryhtyneet sponsoreiksi.

Ja asiasta kolmanteen: tänään on myös murmelin päivä eli groundhog day, jolloin katsotaan, jatkuuko sää vielä talvisena vai alkaako kevät. Mistään ei olla vielä raportoitu, onko murmeli herännyt talviuniltaan. Ehkei se ole niin tärkeää kuin tämä peli, joka päättyi nyt. Paperisilppu peittää areenan. Itkeviä ja iloitsevia kasvoja. Kameroita joka puolella. Turva- ja järjestysmiehiä ei näköjään tarvita, vaikka kenttä on täynnä väkeä. Ja mainoskatko.

Linkki


Super bowlista eli amerikkalaisen jalkapallon finaalista http://www.nfl.com/superbowl/48 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti