sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Poliisi uhkasi putkalla

Itku pitkästä ilosta. Näin se meni: Olimme viettäneet kivan aamupäivän Niagaran putouksia katsellessa ja sitten iltapäivällä menimme Delawaren puistoon Hoyt-järven jäälle luistelemaan.

Olimme nimittäin eilen hiihtoreissulla nähneet, kun jäällä pelaili ja luisteli nuorta porukkaa. Tänään ostimme Niagaran-reissultamme pojille jääkiekkomailat, jotta vihdoin he pääsisivät kiekkoilemaan, mitä olivat kovasti toivoneet. Otimme lumilapion mukaan kentän kolausta varten.

Hyvät pelit käynnissä järven jäällä. M:n ostamalla koottavalla tuolilla oli vihdoin käyttöä.

Jäälle kolatut kentät olivat tänäänkin täydessä käytössä, joten aloitin sitten niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Mies vaihtoi pojille luistimet. Sitten oli vuoron vaihto. Mies jatkoi kolausta, ja minä pääsin luistimille. Pikku hiljaa saimme mukavan kokoisen kentän aikaiseksi, ja pojat olivat intona.

Jää oli vahvaa, tummaa jäätä, ja yllättävän tasaista. Aurinko paistoi mukavasti, ja kaikilla oli kivaa. Yksi nainen parin lapsensa kanssa tuli katsomaan, miten kestävää jää on, ja ihmettelemään, miten uskallamme olla siellä. Mikäs tässä - jää on ainakin kymmenen senttiä vahva.

Meillä oli oikein hauskaa. Mutta tunnin kuluttua, kun aurinko alkoi hiljalleen laskea, rantaan ilmestyi kaksi mustapukuista naista. He huusivat, että pois sieltä jäältä ja osoittivat sanat kaikille luistelijoille, myös meille. Sitten iso A kuuli myös muuta. Hän kysyi minulta: "Äiti, viedäänkö meidät nyt vankilaan?" No, niin. Siellä se poliisi huuteli laittavansa kaikki putkaan ja käsirautoihin.

Ei muuta kuin äkkiä kamat kasaan ja kengät jalkaan. Rannalla kysyin poliisilta, onko täällä jokin aikaraja vai mikä. Hän totesi, ettei jäälle vain yksinkertaisesti saa mennä turvallisuusseikkojen takia. Sanoin, etten tiennyt säännöstä, ja totesin, että rannalla on vain uintikieltomerkki. Poliisi vastasi, että voimme kyllä puistossa viettää aikaa, mutta jäälle emme enää saa mennä. Selvä se sitten.

Mies, joka tuli pikku A:n kanssa jäljessä, kysyi toiselta poliisilta, mistä on kyse. Nainen sanoi, että jos hän vielä kerran näkee miehen jäällä, hän ottaa henkilötiedot talteen ja vie putkaan. Että silleen. Pikku A järkyttyi, vaikkei ihan kaikkea englantia ymmärtänytkään. Iso A itki koko matkan kotiin, että Amerikassa on tyhmiä sääntöjä ja Suomesta pitää tuoda poliisit tänne.

Täällä on vapauskäsitys ja omalla vastuulla -ajatus niin erilaisia kuin Suomessa. Me emme kuitenkaan enää mene tuonne jäälle, mutta minä pidän slti peukkuja college-nuorisolle ja salaa hykertelen, kun he joka päivä uhmakkaina nauttivat talvesta jäällä. Ehkäpä tuossa luistelijoiden ja poliisien vuosittaisessa kissa - hiiri-leikissä hiiret voittavat lopulta.

Amerikan-putoukset hyisessä sumussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti