torstai 13. helmikuuta 2014

Hyvää ystävänpäivää

Be My Valentine -tekstejä näkyy mainoslehtisissä ja kauppojen sesonkituotteiden kyljissä. Ei liene yllätys, että tätä ystävänpäivää on alettu mainostaa jo heti uudenvuodenjuhlien jälkeen. Mutta oli tuossa välissä kynttilänpäivä, jonka kunniaksi pojat tekivät omissa eskareissansa kynttilät mehiläisvahasta. Niitä ei olla maltettu polttaa vielä. Tänään teimme kuitenkin ystävänpäivän kunniaksi keksejä. Pojat koristelivat ne hienosti. Lopusta löydät ohjeen.

Valentinen ja ystävänpäivän historiaa


Fazerin sininen oli liimana.
Tämä on omaa tulkintaani katkonaisista lähteistä. Kaikki tuntuu lähtevän siitä, kun muinaiset antiikin roomalaiset juhlistivat puhdistautumista ja hedelmällisyyttä kunnioittamalla villin luonnon jumalaa Faunusta sekä myöhemmin avioliiton jumalatarta Junoa ja luonnon jumala Pania. Papit hilluivat alasti, ja myöhemmin nuoret miehet läiskivät vastaantulijoita vuohennahoilla hedelmällisyyttä lisääkseen. Melko selvät parinmuodostussignaalit, sanoisin.

Tuo kristittyjä ärsyttävä pakanallinen läiskintä heijastui myös heille tärkeään Valentinuksen - pyhän papin tai piispan - päivään, jota vietettiin samoihin aikoihin. Kirkonmies Valentinuksesta tuli pyhimys, koska hän oli tukenut rakastavaisia. Hän oli vihkinyt aikoinaan salaa roomalaisia sotilaita avioliittoon. Armeija ei nimittäin halunnut maksaa sotilaille lisää palkkaa sen takia, että he alkavat pariutua, tai sitten se ei halunnut, että nuoret miehen kieltäytyisivät palveluksesta. Joka tapauksessa keisari surmautti Valentinuksen. Rakkauden sanoma jäi silti elämään.

Hedelmällisyysjuhlien nakuili ärsytti kuitenkin keisari sen verran, että lopulta Faunuksen alastomat papit määrättiin uusien siveyslakien mukaisesti pukeutumaan, ja viimein vain Valentinuksen päivä oli elinvoimainen.

1800-luvulla alkoi korttibuumi, joka jatkuu yhä. Suomeen päivä ei rantautunut rakastavaisten juhlana, vaan se 1980-luvulla lavennettiin ystävänpäiväksi.

Buffalo Cookies (eli Buffalo-keksit)


Vatkaa yhteen
 • 1 kuppi voita ja
 • 1 kuppi sokeria.
Lisää joukkoon
 • kananmuna.
Lisää vielä:
 • 1 tl vaniljaa (tai 3 tl vaniljasokeria)
 • 1/2 tl suolaa
 • 2 1/2 kuppia jauhoja

Sekoita kunnon taikinaksi ja laita viileään 3 - 4 tunniksi.

Laita sitten uuni kuumenemaan 175 Celsius-asteeseen. Kauli taikina sopivan ohueksi ja ota siitä puhvelin muotoisella muotilla paloja. Paista noin 8 - 10 min tai kunnes keksit hieman saaneet väriä. Voit kuorruttaa tai koristella keksit muuten.

Kuorrutus


 • 3/4 kuppia tomusokeria
 • 1 rkl sulaa voita
 • 1 rkl maitoa
 • 1/2 tl vaniljaa (tai vanilliinisokeria)
 • 1/4 tl sitruunamehua

Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita tasaiseksi.

Linkkejä


Ystävänpäivästä http://fi.wikipedia.org/wiki/Yst%C3%A4v%C3%A4np%C3%A4iv%C3%A4
Pyhästä Valentinesta http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kotimaa/3167/pyha_valentinus_tuki_rakastavaisia
Suomalainen näkökulma http://oppiminen.yle.fi/juhlapaivat/ystavanpaiva-142

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti