torstai 27. maaliskuuta 2014

Muistiin merkintöjä

Alle olen koonnut viime päivien varrelta huomioita.

Yksi tuttavani kertoi, kun tapasimme skandinaavien kokouksessa, että oikeastaan menot ovat täällä yhtä suuret kuin Suomessa. Vaikka ansiotulovero on täällä pieni, niin kiinteistö- eli toiselta nimeltään kouluvero on suuri. Esimerkiksi omakotitalosta se voi olla 10 000 dollaria vuodessa (vajaat 8 000 euroa) ja rivitalosta puolet vähemmän. Terveys- ja sairauskuluvakuutus per henkilö on hyvinkin yli 6 000 dollaria vuodessa.

Kallein bensiinilaatu maksaa vajaa 4 dollaria gallonalta (70 snt/l).

Hammaslääkärissä on käyty. Ei juuri poikkea muuten suomalaisesta kuin, että aikataulut pitävät ja että täällä lääkärit ja hoitajat eivät valita kiireestä. Syy on se, että he voivat ottaa sen verran asiakkaita kuin haluavat, ja toisaalta asiakkaat maksavat hoitonsa itse. Esimerkki hinnoista: hampaassa olevan reiän paikkaus 180 dollaria (140 eur). Asiakkaaat saavat ensimmäisellä kerralla mukaansa pussukan, jossa on hammasharja, hammastahnaa ja hammaslankaa. Muutaman päivän kuluttua soitetaan perään, onko kaikki ok. Ja sitten tulee vielä kullattu(!) kiitoskirje, kun asiakas on valinnut juuri heidät hampaidenhoitajakseen. "Arvostamme luottamustanne meitä kohtaan ja olemme valmiita tarjoamaan myös jatkossa Teille parasta mahdollista palvelua."

Murmeli ylittämässä tietä.
Näin pikku A:n kanssa murmelin. Ensin luulin, että onpas valtava orava, mutta tajusin samantien, ettei se voi olla. Majavamainen olemus toi mieleen murmelin. Otus meni nopeasti piiloon pysäköidyn auton alle, enkä saanut otettua siitä kunnon kuvaa.

Naapurustomme olisi ihan kuin 1800-luvulta, jos autoja ja asfalttia ei olisi. Oheisessa kuvassa on hopeavaahteraan naulattu kuva vuodelta 1890. Nykyiset puut ovat vielä pieniä. Kaukana menee hevoskärryt, joita kuvasta on vaikea erottaa. Talot näyttävät samalta kuin nytkin.


Ashland Avenue yli 100 vuotta sitten.

Pikku A halusi tehdä oman englanti - suomi-sanaston, jota sitten kirjoittelin muistiin. Hän väsähti 59:nnen sanan kohdalla. Muuten, kuulin, kun hän kerran kysyi opettajalta: "Teacher, may I have a cracker for my bro?" "I am go to the bathroom." Eli kyllä hän ihan hyvin jo englanniksi osaa sanoa asiansa.

Iso A sen sijaan halusi luetella lauseita. Tässä esimerkkejä: "We're playing ice hockey. Gold is good. Where is Sidney's (Crosby) hockey gloves? We are cleaning up, and just a moment." "I'm a little man. I am higher and free." "We have a lot of police in Finland." "Every day he like, play me. Sister and brother, they are stupid. Play day is my favorite day. Play, run and everything. I can do everything, I say. I'm so happy." "No muffins at school. You don't like it." "We make good stuff, 'cause we are good guys."

Ensimmäiset kevätkukat nähty. Lumikelloja.

Blogisti ehtii vielä yhdelle akryylimaalauskursille, ennen Suomeen tuloa. Jee! Myös kirjaprojekti etenee. Nyt sivuja 99, merkkejä yli 47 0000. Suuri tuska sivun 60 tienoilta siis ohitettu mutta yhä ekassa versiossa mennään. Sensuuri pidetään vielä poissa.

Olen täällä Yhdysvalloissa kuullut monesti vuoden aikana sanaparin Peace and Love eli rauhaa ja rakkautta. San Franciscossa se näkyi myös merkkeinä siellä täällä, mutta kyllä täällä Buffalossakin osataan.

Rauhaa upotettuna katukivetykseen naapurustossamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti