torstai 21. marraskuuta 2013

Poikien tieteellisiä kokeita

Pojat löysivät jännän tiedekirjan kirjastosta. Olemme tehneet muutamia testejä kirjan ohjeiden mukaan. Vinkki lukijalle: Jutun loppupuolella on helppo kikka hopean puhdistukseen.

Ruuan säilyvyys


Leikataan omenasta lohkoja. Laitetaan kukin lohko omaan kippoonsa, esim. kertakäyttömukiin. Yksi muki täytetään suolalla, toinen leivinsoodalla ja kolmanteen ei laiteta mitäään. Jätetään mukit omenalohkoinensa viikoksi pimeään huoneeseen. Vasta sitten katsotaan, miltä omenalohkot näyttävät. Suola on säilönyt omenaa parhaiten, sillä suola on imenyt omenan nesteen itseensä ja siten estänyt omenan mikro-organismien eloa.

Happamuus


Keitetään kymmenisen minuuuttia kiinankaalisuikaleita vedessä. Kaadetaan seos läviköstä purkkiin, jolloin kauniin värinen neste erottuu. Jaetaan neste neljään lasiin, joihin sitten kuhunkin kaadetaan eri ainetta: sitruunamehua, viinietikkaa, leivinsoodaa ja saippuaa. Ja kas, nesteiden värit muuttuvat. Sitä vaaleanpunaisempi mitä happamampi yhdistelmä.

Kiinankaalinesteeseen lisättiin eri aineita. Vasemmalla happamat, oikealla emäksiset.

Tilavuus


Pojat ovat testailleet esineiden tilavuuksia upottamalla niitä vettä täynnä olevaan astiaan, jolloin ns. ylimääräinen vesi valuu yli. He testasivat samaa asiaa myös toisella tavalla. He tekivät muovipurkkiin reiän, laittoivat reikään pillin muovailuvahan avulla ja katsoivat, miten paljon tavaraa astiaan pitäisi laittaa, jotta vesiraja pillin alapuolella nousisi niin, että vesi menisi pillistä ulos. Tälle läträyspuuhalle suositeltava paikka on kylpyhuone.

Kelluvuus ja tiheys


Muovaillaan muovailuvahasta ohut veneenmallinen kuppi, joka laitetaan kellumaan veteen. Sitten venettä lastataan lasikuulilla ja ihmetellään, miten kauan vene kelluu. Mutta miksi saman kokoinen muovailuvahapallo ei kellu? Asia liittyy tiheyteen. Vene on täynnä ilmaa eli kevyempi kuin ns. sama määrä vettä.

Hopean puhdistus


Kummilusikat kirkkaiksi, siis toimitaan näin: Vuorataan kestävä astia alumiinifoliolla ja kaadetaan siihen kiehuvaa vettä. Tipautetaan lusikat astiaan ja perään 2 rkl suolaa ja 2 rkl soodaa. Odotetaan tunti. Sähkökemiallinen reaktio siirtää sulfideja alumiiniin.

Staattinen sähkö


Otetaan ohut, pyöreä alumiinivuoka ja mitataan se sisään mahtuva pyöreä ohut paperi. Paperista leikataan spiraali ikään kuin käärme. Tarvitaan myös muovinen kuulakärkikynä, jonka kärjetöntä päätä hinkataan villaa vasten ja sitten kosketetaan vuoassa olevan käärmeen päätä. Käärme tarttuu kynänpäähän ja nousee ylös kynää nostettaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti