maanantai 18. marraskuuta 2013

Kirkkoja joka kulmassa

"Tule mukaan", kyltissä kehotetaan.
Kristittyjä, juutalaisia, muslimeja, metodisteja, universalisteja, katolisia, skientologeja, presbyteerejä, episkopaaleja, baptisteja, evankelisia, ortodokseja, adventisteja, amisseja... Heidän kirkkonsa voivat olla melkein vieri vieressä. Ja niitä riittää. Yksi hakuohjelma antaa tulokseksi 841 jumalanpalveluspaikkaa Buffalossa ja toinen 498 Buffalon kaupunkialueella.

Monissa kirkoissa tuntuisi olevan ikään kuin seurakuntatalo samassa rakennuksessa. Sisältä voi löytyä myös kerho- ja harrastustiloja. Kaikki kirkot eivät ole enää toiminnassa tai niiden toiminta on supistunut. Yksi kirkko on muutettu asuinrakennukseksi ja sinne on rakennettu useita huoneistoja. Toinen kirkko vuokraa tilojaan koululle, kolmas pikaruokaketjulle ja neljäs on myynnissä.

Lisäksi eri uskontokunnilla voi olla omat koulunsa, kuten katolisilla. Mutta käyköhän täälläkin niin, että väki maallistuu kuten pohjois-Euroopassa? Uskontoon liittyviä asioita täällä tulee vastaan lähinnä kirkkojen valoilmoitustauluilla, joissa hyödynnetään Raamatun säkeitä, ja silloin tällöin mainoskylteissä. Esimerkiksi jonkin lounastarjouksen yhteydessä kiitetään Luojaa siitä, että on perjantai. Julkisen puolen kouluissa uskontoa ei opeteta ollenkaan, mikä onkin aika käytännöllinen asia, koska koululaiset tulevat hyvin erilaisista kulttuurisista ja uskonnollisista piireistä, joita edellä jo mainitsin.

Skientologit vailla rajoja


Tämä porukka on kiinnittänyt huomioni massiivisella mainonnallaan ja toisaalta vieraudellaan. Skientologien mainoksia on ollut ainakin bussien kyljissä ja suurilla mainostauluilla. He tarjoavat tutustumiskierrosta kirkossaan. Tämä uskonto on kyllä oman käsitykseni mukaan yksi hämärimmistä uskontojen tilkkutäkissä.

Käydäänpäs heidän nettisivuillaan. Tässä pari otetta heidän kalenteristaan: skientologit tarjoavat persoonallisuustestejä, joista saa selville omat heikkoudet ja vahvuudet, ja tehokkuuskursseja työnteon parantamiseksi ja ahdistuksen hallitsemiseksi. Varsin myyvää kamaa nykyajan kilpailuhenkisellä aikakaudella.

Skientologit uskovat siihen, että ihminen on kuolematon ja henkinen olento. Ahaa, he ovat päätyneet tähän tulokseen henki - ruumis-probleemasta. Lisäksi he uskovat, että ihminen on kyvyiltään rajaton ja pohjimmiltaan hyvä ja että hänen selviytymisensä riippuu hänestä itsestään, muista ihmisistä ja veljeydestä universumin kanssa. Uskonto perustuu yhden yhdysvaltalaisen tieteiskirjailijan oppeihin, ikään kuin pyhään kirjaan jostain 50-luvulta.

Monet ovat tuominneet skientologian aivopesuksi ja kultiksi, joka käy erittäin kalliiksi jäsenten kukkarollekin. Hölmöläisen hommaa, sanovat jotkut, ja toiset taas leimaavat touhun paholaisen työksi. Siinä taisi tulla kiteytys. Mennään seuraavaan erikoiseen porukkaan.

Amissit eri vuosisadalla


Ei sähköä, ei juoksevaa vettä, siniset tai harmaat vaatteet, hevoskärryt, partoja, maataloutta... Jo nämä asiat kertovat amisseista paljon. He ovat kristittyjä ihmisiä, jotka elävät yksinkertaista elämää keskenänsä. Lisäksi he vastustavat väkivaltaa eivätkä osallistu asepalvelukseen. Silloin tällöin voi Buffalossa nähdä amisseja, sillä heitä asuu paljon New Yorkin osavaltiossa.

Jos amissien sääntöjä ei noudata, voidaan erottaa ryhmästä, mutta aina on mahdollista palata takaisin. Nöyryys ja yhteisön palveleminen ovat olennaisia. Mies on perheen pää. Lapsia on paljon. Peruskoulua käydään vähän.

Emme ole vielä amissialueilla (emmekä intiaanireservaateissakaan) käyneet. Mutta olisi kiinnostavaa nähdä rauhallista elämänmenoa ilman mainontaa ja välkettä. Amisseilla olisi varmasti myynnissä hyviä maataloustuotteita.

Linkkejä


Skientologit Buffalossa http://www.scientology-buffalo.org/
Amissit New Yorkin osavaltiossa http://amishtrail.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti