tiistai 27. toukokuuta 2014

Vinkkejä expatin puolisolle

Tarjottiinko puolisollesi pitkää ulkomaankomennusta Yhdysvalloista? Lähtisikö koko perhe? Mitä tekisit expatriaatin eli expatin puolisona Yhdysvalloissa? Tässä top 10 mietittävistä asioista.

1. Pelot ja suuret odotukset


Moniarvoisuutta monessa mielessä.
Läväytä ne kaikki pöytään. Puhu järkevän ystäväsi tai jonkun maata tuntevan kanssa. Käsittele asiat rationaalisesti. Etsi tietoa. Kantavatko kaikki aseita? Eivät, mutta jotkut kyllä. Saako siellä terveellistä ruokaa? Saa, oma valinta. Uskaltaako ulkona kävellä? Kyllä, jos muutkin tavalliset ihmiset kävelevät. Huom. et ole muuttamassa sota-alueelle. Onko sinulla elokuviin pohjautuvia epärealistisia odotuksia tyyliin Amerikassa kaikki on suurta, mahtavaa ja parempaa? No jaa. Sittenpähän näet. Riippuu, missä asut, mutta arki on arkea. Monet asiat ovat todella fyysisesti suuria - kuten autot, vesiputoukset jne. - mutta niin ovat myös vastakohtaisuudet ja ristiriitaisuudet. Ota rauhallisesti ja ota selvää kulttuurista. Pessimisti ei ainakaan pety.

2. Arvo ja hyöty


On normaalia ajatella, mitä hyötä muuttamisesta on tai mitä merkitystä sillä on, mistä joutuu luopumaan ja mitä saa tilalle, mikä on elämänkokemusten ja tilinauhan arvo. Muista, että yleensä ihminen katuu eniten käyttämättömiä mahdollisuuksia ja tekemättömiä asioita ja vähiten läheistensä kanssa viettämäänsä aikaa.

3. Alueen turvallisuus


Kannattaa selvittää, esiintyykö hurrikaaneja, maanjäristyksiä, tulvia tai rikollisuutta. Selvitä, miten riskit voi minimoida. Ota aluksi mallia muista ja ota neuvoista vaarin, sillä et heti voi arvioida vieraan kulttuurin arvostuksia ja mahdollisia vaaroja. Vaikkei sinua pelota jokin asia ja huomaat, että muut pelkäävät, selvitä, mistä on kyse. Tarkkaile, arvioi, kuuntele, hanki kokemusta, ennen kuin alat toimia radikaalisti erilailla kuin muut.

4. Lapsille kavereita


Julkisia ja yksityisiä kouluvaihtoehtoja on paljon. Ota paikkoihin yhteyttä ja käy tutustumassa mahdollisuuksien mukaan. Arvioi myös ruokalistaa. Näe korulauseiden taakse. Aina on mahdollista käyttää suomalaista etäkoulu Kulkuria. Tutustu myös harrastemahdollisuuksiin. Yritä saada tuttavia lapsiperheistä. Lapset tulevat toisten kanssa juttuun ilman yhteistä puhuttua kieltä. Kehonkieli on tehokas, mutta opeta peruskohteliaisuudet ja apusanoja leikkejä varten.

5. Sopiva asunto


Ole valmis tekemään kompromisseja. Kiva asuinalue voi olla omaa pihaa tärkeämpi tai päinvastoin. Mieti, mikä on ehdottoman tärkeää ja mistä voi joustaa. Tutki alueen palvelutarjonta. Joka tapauksessa joudut totuttelemaan uuteen.

6. Liikkuminen


Expatille pitkien työpäivien lisäksi ruuhkissa seisominen voi olla liikaa. Ota etäisyyksien lisäksi liikenteen sujuvuus huomioon. Myös sinun on päästävä kulkemaan kätevästi haluamiisi paikkoihin. Tarvitset todennäköisesti auton mutta katsasta kävely- ja pyöräilymahdollisuudet. Tutustu liikennesääntöihin.

7. Tekemistä


Valmis 30 vuodessa, lapset auttoivat.
Sinulla tulee olemaan aikaa. Pakkaa matkaan järjestelemättömät valokuva-albumit, aloittamatta jäänyt kanavatyö 80-luvulta, hoida yleiskuntoa, kirjoita blogia, toteuta unohdettuja unelmia jollain tasolla. Tutustu maahan ja matkusta. Ulkomailla asuminen voi lisätä perheen yhteistä aikaa. Koti on siellä missä perhekin.

8. Oma asenne


Ole avoin ja usko pärjäämiseen. Ellet usko selviytyväsi, niin ei kannata lähteä. Huomaa, että oma asenteesi tarttuu myös lapsiin. Voit olla kuin Liisa Ihmemaassa, ihmetellä muitten puuhia, kyseenalaistaa, vertailla, naureskella omille tottumuksille ja pohtia periaatteitesi perusteita. Myös lapset osaavat tehdä tarkkoja huomioita.

9. Terveyspalvelut


911 on yleinen hätänumero. Vakuutus pitää olla, jotta saa palvelua. Valitse sopiva terveyspalvelujen tarjoaja etukäteen, jottei sairaana tarvitse pyöriä byrokratian rattaissa. Tallenna tärkeät puhelinnumerot ja osoitteet kännykkääsi.

10. Auttaja


Aina pitää olla joku, jolta saa nopeasti apua erilaisissa kysymyksissä. Onko se naapuri, vuokraisäntä, relocation agent vai joku muu? Apua saat helposti, kun pyydät. Ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia ja tottuneet erilaisiin aksentteihin, jos sellaista satut miettimään. Paperihommat ja sähkösopimukset yms. hoituvat askel kerrallaan, kun suuret linjat on ensin mietitty. Pidä yhteyttä läheisiin ihmisiin.

Yhdysvalloissa asuu satoja miljoonia ihmisiä. Siihen pystyt sinäkin.

Linkkejä


Suomalaiset expattivinkit:
www.returnticket.net
www.suomi-seura.fi
www.expatrium.fi

Ulkomaalaiset:
www.expatinfodesk.com
www.expatexchange.com
www.easyexpat.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti