perjantai 23. toukokuuta 2014

Jäähyväisiä koulussa


Pojilla oli keskiviikkona viimeinen koulupäivä.

Lisäys 27.5.: pikku A:n laiva.

Ison A:n tähtihetki


Rocket
Ison A:n koulussa oli samalla kolmen tähtivauvan nimenantopäivä. Iso A oli antanut huolellisesti ompelemalleen vauvalle nimen Rocket eli Raketti. Sama nimi oli myös hänen ystävänsä vauvalla. Heistä on jännää, että kohta toinen näistä samannimisistä vauvoista on toisella puolella maapalloa.

Ison A:n jäähyväiset (nais)opettajalle englanniksi: "It's nice to go to the Wisteria School. It's so good school. We are going Finland. Finland is my favorite country. It's nice to use your crayons (beeswax) that I have home. T. is nice, good teacher. I like him. He is so good teacher. It's so nice to see you only one more time. Bye, T."

Iso A sai pikkuisen valokuvavihon muistoksi. Siellä oli kuvia muun muassa vaahterasiirappitilavierailusta, leikeistä ja valtavista palikkalinnoista, joita lapset olivat keskenään rakennelleet.

Mitä iso A on oppinut tämän Amerikan-seikkailun aikana? Hän on oppinut englantia ja hieman saksaa, hän on nähnyt paljon erinäköisiä ja erilaisia ihmisiä ja oppinut toimimaan erilaisessa kulttuurissa. Hän on kehittynyt luistelemisessa, laulamisessa, piirtämisessä, maalaamisessa, neulomisessa, kirjoittamisessa ja oppinut pelaamaan erilaisia pallopelejä: eurooppalaista ja amerikkalaista jalkapalloa, koripalloa, tennistä, jääkiekkoa. Koulussa hän on ollut esimerkillinen. Iso A on sanonut, että tärkeintä elämässä on leikkiminen. Se on varsin hyvä elämänohje. Elämässä pitää olla iloa ja luovuutta, työnteossakin.

Pikku A:n aarteita


Purjelaiva, jota ei ole vielä nimetty.
Lasikuulapussi

















Pikku A sai koulusta suuren vihon, johon kaikki lapset olivat painaneet kädenjälkensä, ja aarrepussin, joka oli täynnä lasikuulia, joita opettajat yleensä kätkevät lasten löydettäväksi puutarhaan. Pikku A esitteli mielissään aarteitaan muille ja taisi jollekin heltyä yhden kuulan antamaan.

Pikku A:n jäähyväiset opettajille englanniksi: "It's so nice to see you, 'cause I'm going to Finnish and then we need to go to the back Finland, 'cause there we have good friend. And I have good friend Rose Garden. I love my friends in Finland and in Rose Garden. Bye, bye!"

Pikku A:n suusta en ole varsinaisia aforismeja tai elämänohjeita kuullut, mutta kerran hän kirjoitti koulussa: "Aina pitää miuisaa etä kepi on pusa ja sopu n sisälä." Eli aina pitää muistaa, että keppi on puussa ja sopu sisällä. Kysyin, mistä hän on tällaisen kuullut. Pikku A vastasi, ettei hän ole sitä kuullut. Keppejä ei saa viedä koulussa sisälle, niin hän piilottaa kepin aina puuhun. Hän oli sisälle mennessään sitten kirjoittanut paperille asian itselleen muistiin suurin punaisin kirjaimin. Tärkeitä asioita pienelle.

Pikku A:kin on siis oppinut kirjoittamaan, vaikkei kummassakaan koulussa ole sitä opetettu. Kiitokset kuuluvat isonveljen esimerkille, suomalaisille eskarikirjoille, joita äiti on pari tuntia viikossa käynyt ison A:n kanssa läpi ja tietenkin netissä olevalle Ekapelille, joka auttoi alkuun. Pikku A on tietenkin myös oppinut pelaamaan samoja pallopelejä kuin isoveljensä. Hänen motoriikkansa on erittäin hyvä; pallo lentää pitkälle ja kynä liikkuu hienosti paperilla. Hän toimii leikeissä sujuvasti englannin kielellä, osaa leikkiä pienten ja isojen lasten kanssa ja tykkää rakennushommista. Hän on tehnyt hienon puulaivan ja ommellut itse purjeen. Muut lapset koulussa ovat pyytäneet pikku A:ta tekemään heille paperilennokkeja, koska hän on niiden taittelemisessa paras.

Molemmat pojat tulevat muistamaan Amerikka-aikamme ja ystävänsä, joita he voivat joskus tulevaisuudessa tavata. Ei sitä koskaan tiedä.

Linkkejä


The Rose Garden http://therosegarden.us/
Wisteria School of Buffalo http://www.wisteriaschool.org/
Ekapeli http://www.lukimat.fi/lukeminen/materiaalit/ekapeli

P.S. Kävin muuten mieheni työpaikan väkeä tapaamassa pikku läksiäisten merkeissä. Tsemppiä vain koko porukalle! Mies sai muutaman urheilujoukkuepaidan tms. ja kortin, jossa muffini tanssii Vanilla Icen räppibiisin U Can't Touch This (Et saa koskea tähän) tahdissa. Kortista on ollut suurta hupia lapsille jo monta päivää. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti