maanantai 20. tammikuuta 2014

Martin Luther King Juniorin päivä

"Ei, ei, me emme ole tyytyväisiä ennen, kuin oikeudenmukaisuus vyöryy kuin vesi ja tasa-arvoisuus kuin suuri virta." M.L. King 1963. (Kuva San Fransciscon muistomerkistä.)

Tänään on vietetty Martin Luther King Jr:n päivää, joka on monille yhdysvaltalaisille vapaapäivä. Muistin sen vasta aamulla, kun oltiin pikku A:n hoitopaikan ovella. Mutta ei se mitään. Lähdimme yhden koulun puistoon leikkimään.

M.L. King oli ihmisoikeusaktivisti, jolla oli unelma siitä, että orjien ja heidän isäntiensä lapset voisivat syödä samassa pöydässä kuin veljet, tasavertaisina ihmisinä. Hän piti kuuluisan "I have a dream" -puheensa vuonna 1963, jolloin marssittiin mustien ja valkoisten yhtäläisten oikeuksien puolesta. Puhe jäi elämään. Mutta presidentti J.F. Kennedy murhattiin pian sen jälkeen ja muutaman vuoden kuluttua myös M.L. King.

Ihmiset ovat Yhdysvaltain lainsäädännössä tasa-arvoisia. Mutta käytännössä mahdollisuudet pyrkiä elämässä eteenpäin eivät mene tasan, mikä näkyy ainakin tuloerotilastoissa ja köyhyydessä.

Näistä asioista M.L. King puhui:
  • Ihmistä tulee arvioida persoonan eikä värin perusteella.
  • Koulutuksen tavoitteena on opettaa erottamaan totuus valheesta, tosi epätodesta.
  • Koulutuksen tehtävänä on opettaa kriittistä ja intensiivistä ajattelua.
  • Rodullisen epätasa-arvon juoksuhiekasta on päästävä ihmisen arvokkuuden peruskallioon.
  • Väkivallattomuus perustuu rakkauden periaatteeseen.
  • Kansakunta, joka käyttää vuosi toisensa jälkeen enemmän rahaa sotilaalliseen puolustukseen kuin sosiaalisen tuen ohjelmiin, on saavuttamassa henkisen kuoleman.
  • Köyhyys on sosiaalisesti julmaa ja sokeaa kuin kannibalismi ihmiskunnan aamuhämärässä.
M.L. Kingin muistomerkki San Franciscossa.

(Käännökseni eivät ole suoria vaan lyhennettyjä. Vastaan virheistä.)

Linkkejä


Englanniksi Kingistä http://www.mlkonline.net/
Ylen juttu viime vuodelta http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_muistelee_lahihistoriansa_kaannekohtaa_-_martin_luther_kingin_puheesta_pian_50_vuotta/6790693

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti