keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Pala Nevadaa ja Arizonaa

Mikäs siellä Nevadassa onkaan? Las Vegas tietenkin. Se on tavallaan matkamme päätepiste, sillä sieltä lähtee suora lento takaisin Buffaloon. Toki alkuperäisenä ajatuksena oli samalla käydä katsomassa Grand Canyonin länsipäätä Arizonan puolella, mutta teimmekin suunnitelmiin muutoksen tällaisin syin: ajomatka suurelle kanjonille tuntui hurjan pitkältä, takapenkki oli jo turtunut aavikko- ja vuoristomaisemaan, etupenkkiä ei haluttanut mennä rahastettavaksi ja kaiken lisäksi ukkosmyrskyä oli sillä suunnalla.

Tyydyimme käymään vain Hooverin padolla, kurkkaamassa Arizonan aavikkoa ja vaeltamaan Nevadan puolella pikku kanjonissa nimeltä Red Rock Canyon. Kerronpa näistä ensin, ja annan sillä aikaa sanojen hautua Las Vegasiin liittyen.

Kaunis pato ja myrskyisä Mojave


Näkymä padon päältä alajuoksulle.
Hooverin pato rakennettiin 30-luvulla laman aikaan taltuttamaan Coloradojokea, jolloin padon taakse syntyi tekojärvi Mead. Vesitilanne on kuitenkin tänäpäivänä todella heikko. Vesi on alimmillaan sitten sataan vuoteen ja tuskin tulevaisuudessa riittävästi nouseekaan. Ihmisten pitäisi käyttää vettä säästeliäästi, Las Vegasissakin kävijöiden... Pato oli kuitenkin taidokkaasti, mitenkäs muutenkaan, ja kauniisti tehty. Art deco -tyyppisiä yksityiskohtia näkyi siellä täällä, muun muassa vessan lattialla oli kaunis kivileikkaus.

Nevadan ja Arizonan osavaltioiden raja kulkee keskellä patoa ja pitkin jokea. Ajoimme jonkin matkaa Arizonan puolella läpi suurta vuorten ympäröimää tasankoa, Mojave-aavikkoa. Yhtäkkiä tuuli vaihtoi suuntaa ja kaukana edessä Grand Canyonin suunnalta alkoi lähestyä ukkonen. Me lähdimme takaisin Las Vegasiin myrsky jäljessämme.

Arizonan vuoria ja aavikkoa. Myrsky tulossa lännestä vasemmalta.

Punainen kanjoni


Red Rock Canyonin pohjaa ei näy.
Red Rock Canyon Las Vegasista länteen sai luvan korvata suuren menetyksemme, Grand Canyonin. Pienessäkin oli silti riittävästi suurta meille. Emme tohtineet lähteä seikkailemaan kanjonin pohjalle, jonne vei kiertotietä pari polkua, mutta kuuntelimme, kun ihmisten kiljahtelut kaikuivat alhaalta ylös kanjonin seinämiä pitkin.

Jyrkänteiden punaisesta sävystä tuli mieleen Australian Uluru, punainen pyhä vuori, joka nousee keskeltä tasankoa. Täällä joidenkin jyrkänteiden huiput saattoivat kuitenkin olla keltaisia, erilaisesta hiekkakivestä muodostuneita. Seinämissä näkyi tuulen tai kuumuuden muovaamia koloja ja luolia, sillä kiven kuumentuessa tarpeeksi, jotkin sen ainesosat saattavat sulaa tai kulua pois - kai.

Red Rock Canyonin luonnonpuistossa oli helppo parin kilometrin pituinen vaellusreitti, jonka kiersimme. Pojat olivat oikein reippaina liikenteessä ja löydettyään liitukivet vanhan jo ammoin kuivuneen joen pohjalta he piirtelivät niillä nuolia kulkusuunnan merkiksi isoihin polulla oleviin kiviin. Näimme erilaisia kaktuksia, mistelimäisiä pensaita ja joshuapuita, jotka eivät oikeastaan ole puita eivätkä jukkapalmuja vaan jättimäisiä liljakasveja. Ehkäpä ne ovat jokin outo jäänne dinosaurusten ajoilta... Isoja ja myrkyllisiä otuksia emme onneksi nähneet, vain pari sisiliskoa vilahti piiloon.

Punaista ja keltaista seinämää takana, lakastuneita joshuapuita edessä.

Pidimme evästauon vesivanaksi kutistuneen vesiputouksen takana olevassa luolassa. Se on ollut varmasti alkuihmisille ja intiaaneille hyvä piilopaikka 10 000 vuotta sitten. Samantyyppisiä piiloja näkyi polun varrella lisää ja yhdestä seinämästä erotimme intiaanien kalliopiirroksen, joka kuvasi atraimen tapaista keihästä. Tai siltä se ainakin näytti.

Alkuasukkaiden suojaisia paikkoja.
Klikkaa kuvaa! Näetkö piirroksen?









Tupsupäisiä joshuapuita ja lähes pari kilometriä korkea vuori.

Selvitimme reitin mallikkaasti juuri ennen sadetta. Lähdimme hotellille virkistäytymään. Las Vegasista seuraavassa blogipäivityksessä kohtapuoliin...

Linkkejä


Hooverin pato http://www.usbr.gov/lc/hooverdam/
Mead-järvi http://www.nps.gov/lake/historyculture/index.htm
Red Rock Canyon http://www.blm.gov/nv/st/en/fo/lvfo/blm_programs/blm_special_areas/red_rock_nca.html
Mojave-aavikko http://www.nps.gov/moja/index.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti