maanantai 2. syyskuuta 2013

Kaliforniassa: San Franciscosta etelään

Nyt ollaan lomalla Kaliforniassa. Miksi juuri täälläpäin? San Franciscon ja Scott Mckenzien kappaleen vuodelta 1967 takia: "If you're going to San Francisco / Be sure to wear some flowers in your hair..." Tästä alkaa muutaman blogipäivityksen Kalifornia-sarja. Tervetuloa mukaan!

San Franciscon rakkautta


Tyypillistä rantamaisemaa hylkeineen. Golden Gate Bridge kaukana sumussa.
Hippifiilistä oli edelleen aistittavissa tuossa viihtyisässä noin 800 000 asukkaan kaupungissa, johon majoituimme kolmeksi yöksi. Kaupunkiin tutustui parhaiten kävellen ja toiseksi parhaiten hyppäämällä kaksikerroksiseen turistibussiin, joka vei muun muassa kuuluisalle Golden Gate -sillalle. Valitettavasti sumua oli sen verran, että siltaa ei juuri näkynyt, mikä tosin on hyvin tavallista. Nimittäin salmeen tuleva kylmä vesi on matkannut Alaskan suunnalta ja siksi sumua kehittyy herkästi. Ja kuinkas ollakaan sillan punaoranssi sävy on valittu siksi, että silta erottuisi sumussa hyvin.

Pari kuriositeettia sillasta vielä: 90 terästyöntekijää putosi siltaa rakentaessaan mutta pelastui hienon keksinnön eli turvaverkon takia. Nämä pudonneet perustuvat klubin nimeltä Half Way to Hell. Sillan suunnitteli Strauss, ja se valmistui 1937 neljän sumuisen vuoden jälkeen.

Nyt tiedän, miksi tarvitaan automaattivaihteet...Kävelytielläkin on portaat.
Silti mielestäni parasta puoltaan kaupunki tarjosi, kun kävelimme Lombard Streetiltä Fillmore Streetiä pitkin kohti Alta Plazan puistoa (Steiner ja Jackson Streetien kulmassa). Matkan varrella oli luomuruokakauppaa, kivoja rakennuksia, poikia kiinnostavia autoja, jyrkkää mäkeä portaineen ja upea taakse jäävä merimaisema purjeveneineen. Mäen päällä oli hieno palkinto: näköala yli kattojen ja leikkipuisto. Takaisinpäin tullessa paloauto pysähtyi lähellämme ja palomies vinkkasi meitä tulemaan luokseen. Hän antoi pojille leikkipalokypärät, mikä oli hauskaa.

Mutta oli matkalla vähän harmitustakin, kun Yerba Buena Gardens -puistossa emme saaneetkaan pelata amerikkalaista jalkapalloa, ettei kukaan loukkaisi. Sellaisia sääntöjä jakeli puistonvartija lapulla. Toinen harmitus oli se, että modernin taiteen museo (SFMOMA) oli suljettu ja sen teoksia levitelty ympäriinsä muihin museoihin. Onneksi näimme edes jotain sen valikoimasta Contemporary Jewish Museumissa. Mieleenpainuvin oli Mark Rothkon 60-luvun suuri maalaus, jonka leijuva ja rauhoittava tunnelma imaisi syvälle.

Punapuun sisällä luola - jännitävää.

Punapuita ajanlaskun alusta


Matka jatkui rannikkotie 1:stä pitkin kohti Montereytä. Matkan varrella Santa Cruzin lähellä poikkesimme katsomaan suuria punapuumetsiä Henry Cowell Redwoods State Parkissa. Ovat muuten todella suuria puita! Yhdenkin puun sisälle saattoi mennä kolosta kuin luolaan, jonne mahtui helpostikin kuusi ihmistä seisomaan. Sanoisin, että tuollaisen jättikokoisen punapuun ikä on hyvinkin noin 2000 vuotta.

Montereyssä on ravintola nimelta Bubba Shrimp, joka on tullut tutuksi ainakin elokuvan Forrest Gump ansiosta. Miten monella eri tavalla voikaan katkaravuista valmistaa ruokaa? Siitä emme päässeet selville, sillä ravintola oli sen verran tupaten täynnä, että valitsimme toisen palvelualttiin kohteen.

Tarina jatkuu seuraavassa blogipäivityksissä jossain vaiheessa.

Matkan varrella paljon maanviljelystä: mansikoita, artisokkaa, kurpitsoita jne.
Linkkejä
Golden Gate Bridge http://fi.wikipedia.org/wiki/Golden_Gate_Bridge
SFMOMA ja Rothko http://www.sfmoma.org/explore/collection/artwork/22031
Punapuu http://fi.wikipedia.org/wiki/Punapuu






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti