perjantai 6. syyskuuta 2013

Kaliforniassa: Los Angeles ja Legoland

Pala Hollywoodin tyypillistä näkymää.
Kiasta hajosi ilmastointi vartti ennen Los Angelesin -hotellia, ja oli pakko ajaa ikkunat auki vähintään 34 asteen helteessä, mikä kävi saunakokemuksesta. Mutta ei se mitään, sillä M meni hotellille päästyämme vaihtamaan autoa. Autovuokraamo oli lähellä Suomen suurlähetystöä, joten vuokraamosedälle suomalainen aksentti oli tuttu. Kuulostaa kuulemma siltä kuin vanhoissa Dracula-elokuvissa: "I suck your blood (ai sak joor blad)." Näissä tunnelmissa setä ei onneksi kiinnittänyt huomiota siihen, mitä eräs äiti oli tehnyt avainnipulle.

Öinen enkelten kaupunki Mulholland Drivelta nähtynä.
Täytyy nyt sekin tarina kertoa. San Franciscossa tuli manattua, kun kahdet autonavaimet oli kiinnitetty toisiinsa kapealla metallivaijerilla. Että mikä järki siinä. No tietenkin tuli mainio kuningasajatus katkaista vaijeri vahvoilla pihdeillä, jotka meillä oli mukana. Ei sitten katkennut vaijeri, vaan jäipä koko linkkuveitsipihtisysteemi kiinni vaijeriin roikkumaan. Nyt manasi mies, että mikäs järki siinä yrityksessä sitten oli. No, niinpä matka alkoi erikoissuuren avaimenperän kanssa. Kun tilanne rauhoittui seuraavalla taukopaikalla, sai kuningasidean keksijä irrotettua pihdit avainnipusta kaatunutta liikenneopastetta hyödyntämällä. Vaijeriin tuli mutka.

Muuta ei ole onneksi tullut sählättyä. Tai oikeastaan välillä ollaan käyty taistoa siitä, kumpi tietää paremman reitin: navigaattori vai kartanlukija. Taitaa olla tasatilanne tällä hetkellä. Ja takaisin asiaan: Meillä on nyt siis uusi auto Nissan X-Terra, sellainen liian iso maasturi, joka ei mahtunut edes hotellin parkkihalliin.

Hollywoodia ja hellettä


Kurvikkaan musiikkitalon rosteri kiiltää.
Hollywoodin kuuluisalta Mulholland Drivelta näköalat öiseen kaupunkiin olivat loistavat. Päivällä oli niin kuuma, että pelkästään jo seistessä tuli hiki. Kuuma sää houkutti ilmastoituihin kulttuurikohteisiin.

Walt Disney Concert Hall oli kiinnostava rakennus. Näyttävää, nerokasta ja luoksekutsuvaa arkkitehtuuria á la Frank Gehry! Samainen arkkitehti suunnitteli muutamaa vuotta myöhemmin Bilbaon Guggenheim-museon. (Hienosti sopisi sama tyyli Helsinkiin...)

Laguna Beachin rauhaa ja rakkautta.
Walt Disney Concert Hallia sai kierrellä ja ihastella ilmaiseksi. Valitettavasti tähän aikaan vuodesta siellä oli menossa suursiivous ja muita huoltotoimia, joten mitään konsertteja ei ollut tarjolla. Sama tilanne oli MOCA:ssa eli nykytaiteen museossa, mutta näimme kuitenkin kiinnostavan osan sen kokoelmia. Rothkoa oli taas tarjolla runsaasti, mikä oli ilahduttavaa.

Illalla jatkoimme matkaa etelämmäs kohti Laguna Beachia ja sen viilenneitä rantoja. Aalloista virkistyneenä oli mukava katsella auringonlaskussa leikkiviä lapsia.

Legoja legon perään


Mini-mini-Vapaudenpatsas.
Kuusi tuntia kului kivasti Legolandissa Carlsbadissa Los Angelesin kyljessä. Ei ollut liian kuuma, kiitos pilvien. Teemapuisto oli siisti, rauhallinen ja monipuolinen. Ja kallis... Visa vaikeroi, mutta kerranhan se kirpaisi.

Monet pienoismallit sisälsivät satoja tuhansia legopalikoita, mikä tarkoitti monen päivän kokoamisurakkaa. Laskin, että noin 100 palikan tuntivauhdilla rakennelmia on koottu. Yhden realistisen kokoisen ja näköisen auton teossa oli mennyt kolmisen kuukautta.

Pojat tykkäsivät hero factory -legoista ja autoilla ajoista, minä realistisista rakennuspienoismalleista kuten Sydneyn konserttitalosta, mies vuoristoradasta ja mini-Amerikasta.

Oliskohan väki New Orleansissa?


Huomenna matka jatkuu meren ääreltä autiomaahan ja edelleen kohti hullumpia hullutuksia. Lisätietoa myöhemmin.

Linkkejä


Walt Disney Concert Hall http://www.laphil.com/

Mark Rothkon maalauksia

Laguna Beach http://www.lagunabeachinfo.com/

Legoland http://california.legoland.com/en/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti