lauantai 13. heinäkuuta 2013

Taidetta kerrassaan

On se ilo asioida putkimiesten kanssa täälläpäin maailmaa. Tämänkertaisena syynä oli kylpyammeen putkiston tukos. Ennen ammattimiehen paikalle kutsua, analysoimme tilannetta. M yritti sohia viemäriä, jotta saisi tukoksen avattua, mutta ei. Tiedossamme oli, että ammeen alta lähtevä putki kulkee aivan vaakasuorassa, ennen kuin tekee mutkan alaspäin, minkä takia vesi on aina valunut kovin hitaasti ammeesta pois. Sitten M avasi ammeen päädyssä olevan seinäpaneelin, jonka takana näkyy putkistoa, ja irroitti oudon mekaanisen tulpan ja päätteli, että tukoksen on oltava kohtisuoraan alaspäin menevässä putkessa. Oli aika soittaa vuokraisännälle ja pyytää häntä kutsumaan putkiasentaja paikalle.

Ennen ammattimiehen tuloa koko perheemme plus anoppi lähti Burchfield-Penney-taidemuseoon katselemaan muun muassa valokuvia Marilyn Monroesta. (Enää ei jaksa stressata pikku tukoksista...) Vaikutuin Topolskin kaaritutkielmista, ja koko ryhmämme taisi pitää Berronen "paperikassipyramidista". Pikku A oivalsi Steinfeldin teosten pysähtyneen liikkeen, ja iso A tunnisti satavuotiaasta taulusta Venetsian. Anopille tuli mieleen monen taiteilijan tekemästä Odyssey-teossarjan eräästä työstä Porin Jazzit. (http://www.burchfieldpenney.org/exhibitions/current-exhibitions/)

Putkimies tiesi heti, mistä oli kyse. Koko putkisysteemi oli rakennettu varsin oudosti 15 vuotta sitten. Itse sanoisin, että väärin ja epäammattimaisesti rakennettu, jos kerran hänen arvionsa mukaan joudutaan nyt seinää hajottamaan. Työ kestäisi parista tunnista pariin päivään riippuen siitä, mitä seinän takaa paljastuu. Vuokraisäntä tuli paikalle kuultuaan putkimiehen arvion puhelimessa - eikä hymyillyt kuten yleensä. Voi parkaa.

Ystävällinen ja kaikin puolin mainio putkimies aloitti työnsä. Jokin jyryytin ja saha hänellä oli mukanaan, mutta me - anoppi mukaan lukien - menimme terassille nauttimaan lounasta viinin kera. Työn äänet vaimenivat miellyttävän tuulen puhallellessa. Ja lopulta meillä kaikilla kävi onni onnettomuudessa; seinää tarvitsi purkaa vain parinkymmenen laatan verran eikä lattiaa ollenkaan, ja työ kesti vain tunnin verran.

Putkistojenkin suunnittelu lähenee taidetta silloin, kun siinä osataan optimoida materiaalin määrä, systeemin kulkureitti, riittävä tila huoltotoimenpiteille ja kestävyys. Satavuotiaassa talossa on ehtinyt olla monta putkiasentajaa hääräämässä, kukin omine taiteellisine näkemyksineen... Pääasia on, että nyt suihku ja amme taas toimivat.

Lisäänpä tänne loppuun vielä poikien ja vähän omaakin ITE-taidetta kuvina selityksineen. Mielellämme luemme lukijoitten ajatuksista. Siis kommentoikaa rohkeasti.

Linnan väkeä päivällisellä.

Yksisilmäisten maa - hyvikset (vas.) ja pahikset (oik.) taistelevat. (Pikku A)

Pahis (vas.) lyö miekalla toista, jonka siipikäsistä alkaa veri virrata. Ystävällinen muna kuitenkin pissaa pahiksen miekan päälle, ja se sulaa. (Iso A)
Mänty meren rannalla. Tehty leikkaamalla paloja liimautuvasta hyllypaperista. Samaa hyllypaperia käytin, kun piti saada se putkimiehen tekemä reikä seinässä umpeen väliaikaisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti