perjantai 5. heinäkuuta 2013

Itsenäisyyspäivä 4. heinäkuuta

Happy Independence Day!

Jo viime viikolla alkoi kuulua pauketta ulkoa, vaikkei ilotulituksiin ollut vielä lupaa. Pari ihmistä ilmoitti meille asiasta etukäteen, ettei meidän turhaan tarvitse huolestua äänistä. Kyselin, miten he itse viettävät juhlapäivää. Ilmeisesti varsin matalalla profiililla. Perheelliset eivät aikoneet viedä lapsia katsomaan kaupungin järjestämiä ilotuksia suuren väkimäärän takia. Itsenäisyyspäivällä ei tunnu olevan yhtä suurta merkitystä täällä kuin esimerkiksi suomalaisille.

Kävin poikien kanssa tutkailemassa juhlatunnelmaa päivällä keskustan satama-alueella, Canalsidessa. Järjestysmiehiä oli jo liikenteessä, parkkipaikkatiloja järjesteltiin, äänentoistolaitteita viriteltiin ja ihmiset käyskentelivät odottavaisissa tunnelmissa rantabulevardia. Pikku lippuja liehui kiertoliittymissä.

Saimme kutsun miehen kollegan luo katsomaan ilotulituksia illalla. Olimme paraatipaikalla. Näköala oli mainio. Ilotulitus alkoi varttia yli kymmenen ja kesti puoli tuntia. Ei siinä mitään rytmiä tai sen kummempaa visuaalista kerrontaa ollut, vain jytkyjä ja isoja, upeita tulitteita putkeen. Lopuksi kova, rummutusmainen pauke päätti pitkän ilotulitussarjan. Ranta-asukkaat antoivat aplodit, ja paateista kuului torvien tyyttäilyä kaukaa järveltä asti.

Yhdysvallat itsenäistyi joskus 1700-luvulla presidentti Jeffersonin aikana. Sisällyssota oli sitten 1800-luvulla. Tätä tarkempaa tietoa täältä:

Englanniksi
http://www.archives.gov/exhibits/charters/declaration.html
http://www.census.gov/newsroom/releases/archives/facts_for_features_special_editions/cb13-ff14.html 
 
Suomeksi
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_itsen%C3%A4isyysjulistus
http://www.finland.org/public/default.aspx?nodeid=43217&contentlan=1&culture=fi-FI

P.S. Tiedoksi: Parhaat skypetysajat meillepäin Suomen aikaa: klo 14 - 16, klo 19 - 20. Saa lähettää myös sähköpostia tai kommentoida tuohon alle suoraan. Mistä haluaisit täällä blogissa kirjoitettavan? Lukijoilla on mahdollisuus vaikuttaa. Kiitos ja kivoja kesäpäiviä sinne!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti