sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Intiaanien elämää

Euroissa bensan hinta on 0,646 litralta intiaanireservaatissa.
Buffalossa ja sen lähialueilla asuu tuhansia tämän mantereen alkuperäisasukkaiden eli intiaanien jälkeläisiä. Tuttuihimme kuuluu pari senecaa, jotka ulkonäön perusteella tunnistaa intiaaneiksi. Toinen on ison A:n opettaja ja toinen hänen kaverinsa äiti. Intiaani-sanaa saa kuulemma käyttää.

Senecat ennen ja nykyään


Seneca-intiaanit ovat suurin ryhmä kuudesta alkuperäiskansasta New Yorkin osavaltion alueella. Senecojen viralliseen rekisteriin kuuluu 8 000 ihmistä, joista puolet asuu reservaattien ulkopuolella. Kaikkiaan senecoita on Yhdysvalloissa noin 30 000.

Senecoja kutsuttiin aikoinaan myös "läntisen oven pitäjiksi", koska he vartioivat lännessä. Senecan kielellä kansa on O-non-dowa-gah eli "suuren mäen väki" tai "suuren kukkulan kansa". Tarinan mukaan Luoja vapautti senecat vuoren alta. Senecat koostuvat kahdeksasta klaanista, joita johtavat naiset. Klaaneja ovat karhut, sudet, majavat ja kilpikonnat sekä kurpat, haikarat, haukat ja peurat.

Intiaanit asuivat aikoinaan pitkissä, tunnelimaisisissa, puusta rakennetuissa taloissa. He viljelivät maissia, papuja ja kurpitsaa sekä metsästivät ja kalastivat. Nykyään intiaanireservaatissa Gowandan lähellä tunnin päässä Buffalosta on hieman lohduttoman näköistä. Nykyään alkuperäiskansan heimot pyörittävät kasinoita ja myyvät verottomasti bensaa ja tupakkaa. Toki senecoja on kaikissa ammateissa opettajista lääkäreihin.

1600-luvulta lähtien senecat ottivat silloin tällöin yhteen muiden intiaanien ja eurooppalaisten kanssa. Intiaanit ja eurooppalaisten maahanmuuttajat kävivät kuitenkin turkiskauppaa keskenään. 1700-luvulta 1900-luvulle Yhdysvallat väänsi sopimuksia intiaanien kanssa maanomistuksista. Lopputuloksesta näkyy, etteivät intiaanit pystyneet pitämään puoliaan. Heidän ideologiansakin omistamiseen oli erilainen. Senecat omistivat aikoinaan nykyisen Buffalon vieressä olevaan Grand Islandin, suuren saaren. Intiaanit ovat käyneet oikeutta saadakseen maansa takaisin, mutta tuloksetta.

Senecoilla on oma perustuslakinsa vuodelta 1848 (Seneca Nation Constitution). Seneca-kansaan kuuluvat saivat Yhdysvaltain kansalaisuuden vasta vuonna 1924. Vaikkei vanhasta seneca-kulttuurista näy olevan mitään jäljellä, intiaanien muinoin keksimä peli lacrosse on edelleen suosittu. Sitä harrastaa yli 430 000 amerikkalaista. 

Senecan kieli eli onöndowá'ga:'


Senecan kieltä puhuu äidinkielenään enää muutamia kymmeniä ihmisiä eikä sitä ole koskaan käytetty kirjoitettuna kielenä. Koska kirjoja ei ole, kieli jää englannin varjoon ja on vaarassa kuolla. Senecan eli onöndowá'ga:'-kielen viralliset vokaalit ja konsonantit ovat: a, ä, e, ɛ, i, o, ɔ, h, j, n, s, t, w, y, and ʔ. Iso A ja pikku A:kin hiukan osaavat laskea ainakin yhteentoista tällä intiaanikielellä.

Opettele sinäkin laskemaan. Tässä tutuin kirjaimin lukusanat, jotka ystäväni kirjoitti minulle muistiin:

  • 1 sgad
  • 2 dehknik
  • 3 seh
  • 4 geih
  • 5 wis
  • 6 yei'
  • 7 jadak
  • 8 degyöh
  • 9 johdoh
  • 10 was heh
  • 11 sgad sgae'
Ja pari sanaa:
  • Ye:yadöhgwa ́ - kynä
  • Ga:yadöshä ́ - paperi

Linkkejä


Huom. tekstissä osa suomennoksista omiani.

Seneca-intiaaneista https://www.sni.org/
Lacrosse-kuvia http://www.uslacrosse.org/multimedia-center/blog.aspx
Senecan kieltä http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?root=new100&morpho=0&basename=new100\iro\nir&limit=-1
Senecoista englanniksi http://en.wikipedia.org/wiki/Seneca_people
Senecoista suomeksi http://fi.wikipedia.org/wiki/Senecat#cite_note-Seneca-2
Senecan kielestä englanniksi http://en.wikipedia.org/wiki/Seneca_language
Senecankielinen uutislehti (osittain) https://sni.org/media/42378/langnewsletterv4i9.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti