tiistai 13. elokuuta 2013

Lihavin ja muodoton

Tähänkin aiheeseen piti tarttua, kun se on niin näkyvästi läsnä täällä Amerikassa. Hämmästyttävää on lihavuuden mittakaava ja toisaalta sen muoto. Jos olet joskus nähnyt televisiosta dokumentin, jossa ihminen on niin lihava, ettei ovesta ulos mahdu, niin se valitettavasti saattanee olla täällä yllättävän yleistä. Tosin olen nähnyt vain niitä ovesta ulos mahtuneita, mutta silti täällä on aikamoisen kokoluokan väkeä ja paljon. Pohdin tässä kansakuntaa rasittavan ongelman mahdollisia syitä, joita ovat mässäily ja liikkumattomuus.

Makeaa ja suolaista mahan täydeltä


Ajattelen, että kohtuus olisi hyvä olla lihavuudessakin. Mutta ylensyönnillä ei taida olla rajaa. Mittava mössöelintarvikemarkkinointi on tehnyt tehtävänsä jopa korkealla koulutusmaailmankin päättävissä elimissä. Nimittäin osavaltion koulutusosaston organisoimaa mittavaa kesäateriakampanjaa, jonka hienona tarkoitusperänä on taata köyhille lapsille lounas kahden ja puolen kuukauden ajan, ei voi kehua kaikkein terveellisimmäksi.

Osavaltion kesälounaspaketteja jaetaan puistoissa lapsille.
Lounaspakettia jaetaan leikkipuistoissa, ja se sisältää esimerkiksi seuraavia elintarvikkeita: raaka nektariini, suolakeksipussi, makeaa hilloa sisältävä vaalea voileipä (joka muistuttaa munkkia), tiivisteestä valmistettu tuoremehu, ylimakea kaakao ja kevytjuustopötkö. Suomalainen vastaava saattaisi olla tällainen: kypsä omena, täysmehu ja jogurtti sekä juustoa, kurkkua ja tomaattia sisältävä ruisvoileipä.

Toki kampanja on hyvä, jos se ravitsee sellaisia lapsia, jotka eivät muuten saisi ruokaa. Eikä paketin sisältö ole missään tapauksessa kokonaisuudessaan mahdottoman epäterveellinen. Paketti kuitenkin osoittaa, millaisia terveyskäsityksiä täällä on ja miten suuret elintarvikefirmat pystyvät hyödyntämään tilaisuuden sponsorointiin. Erityisesti kiinnitin huomiota suolakekseihin, jotka ovat täällä suosittuja. Kouluruokailukin osoittaa suolaisen ja makean suosimisesta: leivitettyjä kananugetteja, hedelmät säilykepurkista, grillattua juustoa, täysjyväkeksejä, parmesaanikanaa, pitsaa, hampurilaisia, tacoja jne.

Ruokakaupoissa on hyllyittäin napostelu- ja välipalatuotteita, joissa on suolan ja sokerin lisäksi outoja ainesosia. Joskus kassalla myyjät eivät tunnista kasviksia kuten herneitä, joita heidän on tarkoitus punnita, mikä on mielestäni hämmentävää. Ravintoloissa salaatinkastikkeet ovat liian makeita.

Moottori minimoi liikkumisen


Ostoskärryjä latingissa liikalihavia ja vanhuksia varten.
Ruoankorvikkeiden ylensyönnillä ei näytä olevan rajaa, eikä näytä olevan liikkumattomuudellakaan. Mikäli haluaa minimoida liikkumisen mutta samalla jatkaa mässäystä, se on täällä tehty hyvin helpoksi. Astutaan autoon, jossa on automaattivaihteet, jolloin toinen käsi on vapaa vaikkapa hotdogia varten. Ajetaan ruokakaupan parkkikselle, joudutaan hieman kävelemään kaupan aulaan. Sitten istahdetaan sähkökärryihin, ostetaan heti pikaruokaa ja juomamuki telineeseen, huristellaan houkuttelevien hyllyjen ääreen ja pyydetään apua joltakulta, jollei meinata ylettyä kaikkiin tuotteisiin. Toiset voivat myös aukoa ovia kaupasta lähdettäessä. Sama toimii myös suurtapahtumissa, joissa on tarjota sähkökärryjä isoille vieraille ja mättöruokaa.

Suuri koko ei katso ikää. Jotkin lihavat lapset ovat kankeita liikkumaan, ja heillä on huono motoriikka ja koordinaatio. Ihan kuin he eivät olisi koskaan juosseet. Nuoret naiset ja miehet ovat ehtineet muuttua hämmästyttävän lyhyessä ajassa suuriin mittasuhteisiin. Niin sanottu ylimääräinen massa poikkeaa tavanomaisesta lihavuudesta siten, että se näyttää muodostuneen muusta kuin kunnon ruuasta, eikä ihmisellä näytä olevan lihaksia ollenkaan. Nämä nuoret eivät kai juuri ole olleet ulkona. Ehkä heidän aikansa on kulunut sisällä television ja jättimäisten mässäyssäkkien ääressä.

Huomaa Pig Butt, meheviä porsaanlihoja tikkujen päässä kenties.
Surullista - etenkin kun lapsille ei pystytä tarjoamaan terveellistä ruokaa ja jokapäiväistä ulkoilua. Sanomalehdet ja aikakauslehdet pursuavat erilaisia dietteejä, elämäntapaohjeita, liikunta- ja ravintovinkkejä suorastaan kampanjanomaisesti, mutta eiväthän ne tavoita lapsia ja heidän köyhiä vanhempiaan. Ja vaikka niitä lukisi keskiluokka, muuttuuko mikään? Minkä verran tämän ongelman ratkaisu liittyy yleisiin ravintosuosituksiin, tahdonvoimaan, vanhempien esimerkkiin, sosiaaliseen suotavuuteen, tiedonsaantiin, elintarvikemarkkinointiin, medikalisaatioon ja varakkuuteen? Mitä siitä, että liikalihavuus sairastuttaa, aiheuttaa kustannuksia terveydenhuollossa, synnyttää yksilöllisiä tragedioita?

Elintarvikekemia ja -tutkimus kiinnostaisi. Tietääkö kukaan, kuka keksii niitä outoja lisäaineita, joita monet amerikkalaiset napostelutuotteet sisältävät? Aiheuttavatko ne riippuvuutta? Mitä aineita EU rajaa ulkopuolelle?

Ihmiset ovat erilaisia muotoinensa, mutta äärilaidoilla on ongelmia kuten liikuntakyvyttömillä ylilihavilla, ja lopulta ongelma voi olla koko kansakuntaa koskettava. Päätän kahteen sananlaskuun: "Olet mitä syöt." "Vierivä kivi ei sammaloidu."

Linkkejä aiheesta:

Kesäruokakampanja

Yhden koulun ruokalista
(Huom. valitse kalenterista esim. mennyt toukokuu.)

Ruokakaupan terveysvinkkejä

3 kommenttia:

  1. Tämä on uskomaton juttu, todellakin. Vaikea ymmärtää, ainakin minulle. Jamie Oliverin ohjelmasarjaa seurasin joskus, jossa hän oli USAssa "ristiretkellä". Oli tarkoitus opettaa kouluruokaloiden henkilökuntaa laittamaan helpompaa, edullisempaa ja terveellisempää ruokaa. En muista, onnistuiko hän minkään koulun kanssa, mutta surullisinta oli, että juuri nämä suuret elintarviketuottajat veivät lopulta voiton. Massatuotantona valmistetut einesruoat; suolaiset, makeat, lisäaineita, väriaineita... Pitkällä tähtäimellä (näkyy jo nyt) tämä kostautuu lisääntyneenä ylipainona, sairauksina ym... Onko niiden lisäaineiden vaikutusta todella tutkittu, mitä aiheuttavat joskus 100 vuoden päästä? Ja kaikki tämä vain sen takia, että rahaa pitää saada paljon ja mahdollisimman helpolla. Minusta se on eräänlaista orjuuttamista jollakin tasolla...manipuloidaan ihmisiä ja pidetään "ruodussa ja lieassa" etteivät ala ymmärtämään ja tiedostamaan koko totuutta.
    Tulipas taas tekstiä :D

    VastaaPoista
  2. Mättöruuan vastapainoksi on kyllä kymmenittäin erilaisia dieettejä, joilla on oma vankka kannattajakuntansa: maidoton, lihaton, hiilihydraatiton, sokeriton, vehnätön, monivärinen, transrasvaton, suolaton, lisäaineeton, viljainen, vähäkalorinen, luomu, prosessoimaton jne. Aikakauslehtiä voidaan myydä esittelemällä julkkisten ruokavaliovalintoja, jotka voivat olla mitä mielikuvituksellisempia. Loppupelissä pari asiaa kuitenkin ratkaisee: 1) Olet mitä syöt. 2) Inputin ja outputin suhde eli energiansaanti suhteessa kulutukseen.

    K

    VastaaPoista
  3. No näinhän se on. Ei ole oikotietä onneen. Lisäksi dieetit ovat kalliita ylläpitää ja roska/mättöruoka on halpaa. Kyllä jokainen pystyy terveellisempään elämään, kun viitsii nähdä vähän vaivaa. Räikeintähän tuo on juuri USA:ssa, mutta pikkuhiljaa se hivuttautuu muihin maihin ja se on aika pelottavaa.

    VastaaPoista