keskiviikko 21. elokuuta 2013

Kirjojen maailmasta

Nyt on jäänyt sellaiseen ylellisyyteen aikaa kuin lukemiseen. Laitan tähän muutaman lukuvinkin. Otan myös mielelläni itsekin vastaan vinkkejä, varsinkin tämän mantereen alkukielisestä kirjallisuudesta. Mutta nyt siis esittelyssä ovat seuraavat teokset: Adventures of Huckleberry Finn, Last Night in Twisted River, You Are One of Them, Trains and Lovers ja Intohimon oikeudet. Väliotsikoita en selitä; ne luokoot omia tunnelmiaan tai arvoituksiaan. Lopussa on linkkejä kirjailijoihin ja teoksiin.

"Laws bless you chile"


Tänään sain loppuun Mark Twainin eli oikeammin Samuel L. Clemensin teoksen Adventures of Huckleberry Finn, johon tartuin sen takia, että teos kuuluu Amerikan kirjallisuuskaanoniin ja toisaalta historiamuseossa käytyäni minulle selvisi, että kirjailija on asunut Buffalossa jossain elämänvaiheessa.

Voin suositella kirjaa kaiken ikäisille lukijoille. Seikkailut ovat sukua Cervantesin ritariromaanisatiirille, jossa Don Quijote tönttöilee Sancho Panzansa kanssa ympäri Espanjaa. Twainin teoksessa kertojana on nuori poika "Huck", jonka kuvausten kautta avautuu Mississippi-jokivarsiseudun elämää noin 1840-luvun tienoilta. Toivottavasti en paljasta liikaa, jos kerron, että tarinassa on kyse muun muassa pojan ja mustan orjan välisestä suhteesta ja lojaalisuudesta sekä moraalista ja etiikasta.

Kirja satirisoi erityisesti orjuutta ja rasismia unohtamatta uskonnollisuuteenkaan liittyviä piirteitä. Kerronta etenee vauhdikkaasti ja pitää sisällään sisäkkäitä tarinoita, mikä on vuosisatojen ajan viehättänyt lukijoita. Tosin jotkin kirjastot eivät halunneet laittaa 1885 ilmestynyttä uutuusteosta lainkaan esille, koska se kuulemma villitsi nuorisoa moraalittomuuteen ja hävyttömyyteen, ja sitä paitsi teksti oli kieliopillisesti huonoa. Tosiasiassa kieli on erittäin taitavaa. Murteita käytetään sujuvasti, mikä tuo realistista otetta ja kunnioittaa erilaisten ihmisten omaa ääntä, mustien, valkoisten, nuorten ja vanhojen tapaa puhua. Mainittakoon kuitenkin, että vielä 1870-luvulla karkeasti puolet Mississipin miehistä oli lukutaidottomia ja koulunkäynti oli vähän niin ja näin, ja paikoin liian kallista.

Teoksesta on otettu muokattuja ja tutkijain kommentoimia uusintapainoksia myöhemmin, varsinkin kun Twainin vanhoja käsinkirjoitettuja liuskoja löytyi vuonna 1990. 1800-luvun puolenvälin historiasta vielä sen verran, että orjuuden kannattajat ajattelivat, että orjilla - eli siihen aikaan neekereillä - ei ollut sielua - vain ihmisillä oli sielu. Suomesta asiaa katsoen se tuntuu käsittämättömältä kiemurtelulta ja teeskentelyltä. Toisaalta ei tarvitse kovinkaan kauas mennä, niin löytää vastaavia ajatuskulkuja: holokausti, ryssittely... Asiasta kolmanteen: Sofi Oksasella näyttää olevan menossa tehtävä, jonka päämääränä on tuoda esiin lähihistorian vaiettuja asioita, suhtautumista ihmisyyteen ja vapauteen.

Logs, a skillet, Lady Sky


John Irvingin 2010 julkaistu Last Night in Twisted River piti otteessaan. Lukuvinkin sain ystävältä Suomesta lähtiessäni. Hän kertoi, että teoksen tapahtumat sijoittuvat näille seuduin.

Siihen aikaan tukkeja uitettiin jokia pitkin, tukkijätkät olivat todella kovia jätkiä, ja heistä jotkut nuorukaiset ottivat mallia. Isän ja pojan elämässä tarina karhuntaposta muodostuu koko elämän ydintarinaksi ja käänteeksi, johon kaikki muut tapahtumat peilautuvat.

Rakkautta, kuolemaa, masentavaa tunnelmaa, toivottomuutta, pelkoa ja toivoa pilkahduksittain. Taitavaa psykologista kuvausta tarinan henkilöiden mielentiloista ja toiminnasta ja erinomaista kieltä luonnollisesti. Suosittelen tätä kirjaa pimeinä syysiltoina luettavaksi. Se on jännä muttei sellainen onnellinen, silti ehdottomasti lukemisen arvoinen. Kiitos vinkistä!

Москва


You Are One of Them on Elliott Holtin tänä vuonna julkaistu esikoisteos, johon tartuin aiheen takia. Siinä on ekspatraattijuttua, ja tarina kulkee Venäjällä ja Yhdysvalloissa, joten veikkailin, että tylsästä kirjasta ei voine olla kyse. Eikä kirja ollut paksu, mikä kannusti lukemaan.

Alku oli lupaava. Mutta sitten tarinassa oli sellaisia ärsyttäviä opettavia kohtia, kuten miten pitää lukea kyrillisiä aakkosia ja sellaista. Nooh, olihan tarinassa vauhtia ja jänniä tilanteita, mutta parempiakin olen lukenut. Päähenkilön kasvukertomus jää jotenkin vajaaksi, riittävää kuvausta vaille tai perustelemattomaksi. Loppu jotenkin lysähtää. Suosittelenko? No jaa. Parempihan se on lukea jotain kuin jättää lukematta kokonaan. Ehkäpä riippumatossa nautiskeltavaksi, keveästi lintujen laulellessa.

"Journeys may be like that..."


Trains and Lovers on Alexander McCall Smithin kirjoittama viihdyttävä muttei tarinakehykseltään kovin realistisen uskottava kirjanen, joka on julkaistu viime vuonna. Sattumalta kirjan yksi henkilö asuu jossain vaiheessa Buffalossakin. (On mulla ihme antenni, kun näitä kirjoja lähikirjaston hyllystä bongailen...)

Joka tapauksessa tuntemattomat ihmiset junassa avautuvat toisilleen - tai ajatuksissaan itselleen - omista elämäntilanteistaan ja rakastumisistaan. Sitten seuraa pitkää monologia ja tarinankerrontaa kultakin avautujalta, mikä ei ole kovin realistista, mutta eipä sitten haittaakaan, kun näkökulma ihmisiin on niin lempeä. Hieman häiritsee kuitenkin se, että puhujat kertovat niin samalla tavalla, tarkoitan, että eikös kullakin ole hieman oma tapansa kertoa. Tässä kohden olisi kustannustoimittaja voinut hieman vaatia kirjoittajalta enemmän, tai sitten tämä lukija tässä ei oikein huomannut nyansseja, tiedä sitä.

Suosittelen luettavaksi matkalla, siis juuri erityisesti junamatkalla. Samalla voi tarkkailla ihmisiä ja miettiä, mistäs he ovat tulossa, minne menossa ja mikä heitä liikuttaa.

"Miten te hoidatte seksipuolen?" hän kysyi


Eläkeläismies ottaa kauniin alivuokralaisen André Brinkin teoksessa Intohimon oikeudet (2001). Nimensä mukaisesti kirja käsittelee lihan himoja mutta niiden ohella piirtyy kuvaa tarinan tapahtumapaikasta eli Etelä-Afrikasta ja sen poliittisesta tilanteesta. Kiinnostavan kirjasta tekee se, että miehen talossa kummittelee orjatyttö, johon miehen taloudenhoitaja on tutustunut. Kieleltään polveileva ja taitavasti kuvia maalaava kirja pystyy hienosti punomaan faktan ja fiktion eri kerrostumia toisiinsa.

Kirjailija tuntuu olevan hyvin kiitelty tarinankertoja ja apartheidin vastustaja. Voisin lukea häneltä muitakin teoksia. Tämä teos sopii myös pimeneviin iltoihin. Suosittelen. Kiitos äidille tämän kirjan roudaamisesta tänne asti!

Linkkejä:


Don Quijote http://fi.wikipedia.org/wiki/Don_Quijote
Huckleberry Finnin seikkailut http://fi.wikipedia.org/wiki/Huckleberry_Finnin_seikkailut
John Irving http://fi.wikipedia.org/wiki/John_Irving
Elliot Holt http://elliottholt.tumblr.com/
Trains and Lovers http://www.amazon.com/Trains-Lovers-Alexander-McCall-Smith/dp/0307908542
André Brink http://lib.kokkola.fi/kirjallisuuspiiri/brink.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti