keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Sotaisia hahmoja

Viikko toisensa jälkeen sotateema tuntuu tulevan esiin jossain muodossa. Alla on muutamia koottuja esimerkkejä. (Jos olet pikku lukija, pyydä äitiä tai isiä lukemaan tämä teksti ensin tai yhdessä sinun kanssasi.)

Olin eilen kuuntelemassa Buffalon filharmonista orkesteria (BPO) läheisessä puistossa. Ilmaiskonsertin tarkoituksena oli tietenkin samalla mainostaa varsin maineikasta orkesteria ja houkutella massoja tulemaan syksyllä upealle konserttitalolle asti. Ei siis ollut tavatonta, että  sävellysten joukkoon oli valittu musiikkia elokuvista Superman ja Star Wars. Varsin kiinnostavaa! Samaan aikaan elokuvateattereissa menee n.:siä versioita ko. elokuvista.

Lähes jokaisella oma tuoli mukana puistokonsertissa.

Star Warsien Darth Vader kävi heittämässä baseball-joukkue Buffalo Bisonsien kotipelissä avausheiton viime viikonloppuna. Siitä oli kuva lehdessä. Taustalla näkyi muita elokuvan öttiäisiä. Itse asiassa ajoimme lauantai-illalla pimeään aikaan pesäpallostadionin ohi, ja siellä eriväriset valot vilkkuivat. Mahtoikohan olla yleisönkin joukossa valomiekkoja? - Itse asiassa oli, kun nyt katsoin, mitä kuvia porukka oli tilaisuudesta ottanut. (Linkki kuviin löytyy tekstin lopusta.)

Star Warsia ja Supermaneja näkyy kaupoissa nuun muassa Angry Birds -tuotteissa ja kirjaston kirjoissa. Ei ole siis mikään ihme, että näiden hahmojen nimet kuuluvat lasten leikeissä sekä kotona että päivähoidossa.

Juhannuksen vesileikeistä innostuneet pojat saivat vesipumppulelut, joilla voi nyt suihkia ympäriinsä. Käsiaseen näköisiä ei missään nimessä haluttu ostaa. Lisäksi tänään iso A rakensi itseksensä kaksi jousipyssyä päivähoidossa, kun pikku A oli kotona kuumeessa. Jännittäen odotan, milloin he oppivat käyttämään niitä.

En olekaan vielä maininnut siitä lehtijutusta, jossa kerrottiin, että (ilmeisesti ylä)kouluissa poliisin johdolla on vedetty eräänlaisia harjoituksia ammuskelutilanteesta ja siinä oikein toimimisesta. Tilanteesta on pyritty tekemään aidon tuntuinen esimerkiksi levittämällä verta matkivaa väriainetta ympäriinsä. Jotkut oppilaat ovat esittäneet haavoittuneita ja toiset ovat pyrkineet pakoon ynnä muuta sellaista. Aikamoisen ahdistavaa mielestäni.

Vanha pommikone jalustalla Buffalon satamassa.
Buffalon satamassa on Yhdysvaltain laivaston alus ja sukellusvene sekä ilmavoimien koneita. Samantyyppiset mutta näitä modernimmat koneet suihkivat tammikuussa paikallisen jääkiekkojoukkueen Buffalo Sabresien kotipelissä suurella näyttötaululla kansallishymniä laulettaessa. Miten ne kansallislaulun sanat menivätkään? "And the Rockets' red glare, the Bombs bursting in air..." Vapaasti näin suomeksi: "Yllä ohjukset käy, taivas pommeilt' ei näy..."

Lisätietoja:

Buffalo Bisons ja Star Wars JA kuvia tapahtumasta
Buffalo Philharmonic Orchestra
The Star-Spangled Banner - sanat JA laulun historiaa suomeksi
Yhdysvaltain armeija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti